Ако трябва да прогнозирам в проценти какъв би бил резултатът

...
Ако трябва да прогнозирам в проценти какъв би бил резултатът
Коментари Харесай

Проф. Лазар Копринаров: Вот на недоверие би дестабилизирал Испания



Ако би трябвало да предвиждам в проценти какъв би бил резултатът от вота на съмнение, пожелан от испанските социалисти, бих споделил, че е 50:50. По-скоро е евентуално към края на годината да се проведат предварителни избори, в сравнение с поисканият избор да откри задоволително поддръжка в испанския парламевропейския съюз, тъй като на процедура се оказва, че целят южен фланг на Съюза е много разтърсен, съобщи той.

Според Копринаров вотът на съмнение слага под опасност стабилността на Испания, която е четвъртата стопанска система в Европейски Съюз:

" Защото от една страна не се откри инструмент за намаляване на сепаратизма на Каталуния, второ, тъй като има доста огромна степен на неопределеност за изхода от тази рецесия, в която в този момент влезе испанската политическа система. "
През последните години в стопански проект Испания беше доста сполучлива страна, акцентира проф. Копринаров:

" Средно с 0,8 % е по-висок брутният вътрешен артикул на Испания по отношение на междинният за еврозоната, 3,1 - 3,5 % в последните години е прирастът на испанската стопанска система, само че когато през вчерашния ден испанските социалисти обявиха, че желаят избор на съмнение, борсата на Испания регистрира спад с над 1,7 %. Иначе казано, въпреки че самичък по себе си вотът при демокрацията динамизира политиката, прави я по-прозрачна, по-отговорна, в тази ситуация този избор нарушава стабилността на Испания. "
Ще успее ли опозицията да се контракти за издигането на различен вид на министър председател? Испания е измежду дребното европейски страни, чието законодателство урежда така наречен градивен избор на съмнение, разясни Лазар Копринаров:

" Ще рече, че в случай че искаш да отстраниш държавното управление, би трябвало да посочиш алтернативата му.  В случая защо става дума? Гласувайки за отстраняването на Рахой, в действителност гласуваш идващ министър председател да бъде Педро Санчес, водачът на социалистите, които желаеха вота на съмнение. Тук не става дума просто едно нормално болшинство да смъкна държавното управление и по-късно да се отива на избори, а гласувайки за свалянето на държавното управление - гласуваш за този, който е изискал да бъде свалено това държавно управление. "

176 гласа от общо 350 в испанския парламент са нужни, с цел да мине вотът. Социалистите, които го предизвикаха, разполагат единствено с 84. Те имат безрезервната поддръжка на ляворадикална партия със 71 места, само че даже при тази настройка са нужни още най-малко 21 гласа, добави Лазар Копринаров. Някои от по-малките партии - евентуални сътрудници в самодейността обаче упорстват не за избор на съмнение, а за предварителни избори. 

Шанс за радетелите на вота на съмнение е към тях да се прибавят гласовете на националистически сепаратистки настроени депутати, които са към 20.  " Но би било прекомерно рисковано за Педро Санчес да се обърне към тези депутати за помощ и поддръжка, тъй като би влезнал в несъгласие с политическата линия на социалистите, която, както знаем, е против отцепването на Каталуния ", счита проф. Копринаров. 
Запитан допустимо ли е повтаряне на сюжета от 2015-2016 година, когато в нескончаем интервал Испания нямаше постоянно държавно управление, проф. Лазар Копринаров посочи, че поради социологическите сондажи все още, " опцията за ново люлеене напред-назад при едни нови избори е много евентуална ". 
Цялото изявление е в звуковия файл. 
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР