Ако трябва да посочим една изпълнителка, която ни кара да

...
Ако трябва да посочим една изпълнителка, която ни кара да
Коментари Харесай

Лана Дел Рей – edna съвременна винтидж богиня на 33

Ако би трябвало да посочим една изпълнителка, която ни кара да се усещаме като героини във филм всякога, когато я слушаме, то това е Лана Дел Рей.

Родена на 21 юни 1985 година в Ню Йорк като Елизабет Улридж Грант , тя израства в фамилията на учителка и бизнесмен дружно с брат си Чарли и по-малката си сестра Карълайн, която също е избрала артистична специалност, единствено че на фотограф под псевдонима Чък Грант.

Като младеж Лана е изпратена в интернат поради проблеми с алкохола , а когато приключва, е призната в университет, само че взема решение да изчака с една година преди да продължи образованието си. Това време тя прекарва при своите чичо и вуйна в Лонг Айлънд, където работи като сервитьорка и се научава да свири на китара.

Тогава Лизи, както я назовават, стартира да написа и извършва лични песни в локални клубове, само че още не гледа на музиката като свое предопределение. На идната година записва философия и метафизика в Ню Йорк, където живее известно време в Бронкс, а по-късно се реалокира в Бруклин.

Като доброволец по разнообразни стратегии в помощ на бездомни и проблематични младежи тя разпознава музиката като свое предопределение . Пред немското списание Blick споделя:

„ Спомням си тъкмо по кое време взех решение да бъда певица. Беше в колежа по време на посещаване в индиански резерват. Онзи ден разбрах, че имам две варианти: да върша музика или да доброволствам за дела. Ако не бях избрала първото, несъмнено щях да се занимавам със обществена работа. “

 Лана Дел Рей Getty

Преди да притегли вниманието на музикални компании, Елизабет издава няколко краткосвирещи музикални сбирки под псевдоними като Мей Джейлър и Лизи Грант. По-късно се стопира на Лана Дел Рей , въодушевена от престоя си в Маями и желанието за театрално име, „ което да оформи нейната музика отсега нататък “. Избира псевдонима, тъй като ѝ припомня за блясъка на крайбрежието и също така „ звучи прелестно на върха на езика “.

Певицата стартира да инсталира сама клипове към свои части, които качва в YouTube. Комбинацията от документални и анимационни фрагменти дружно с необикновенното звучене на песни като “Video Games” и “Blue Jeans” впечатляват онлайн слушателите, а скоро по-късно Лана Дел Рей подписва контракт със звукозаписна компания.

 Лана Дел Рей Getty

Като дребна Елизабет мъчно приема обстоятелството, че хората са смъртни, което оказва въздействие на концепцията за първия ѝ албум “Born To Die” (или „ Родена да почине “).

Оттогава до момента музиката ѝ е с наситено кинематографично звучене, напомнящи за ноар филми и ленти, излезли от мрачното основание на Дейвид Линч . Музиката на Лана носи полъха на Златната холивудска епоха, който тя ловко съчетава с поп и хип-хоп , а с натрапчивата си атмосфера остава дълго в съзнанието.

 Лана Дел Рей

С известността идват и слуховете за спонсориране на кариерата от нейния татко и пластични интервенции , които тя настойчиво отхвърля макар забележимите козметични намеси. Критиките към вокалните ѝ осъществявания онлайн отминават с времето, когато Дел Рей привиква с прекосяването от дребна клубна аудитория към тълпите пред огромните подиуми.

С дълбокия си копринен глас, дебелата си очна линия, разкроените рокли, цветя и размер в косите Лана Дел Рей възражда винтидж стила и придвижва слушателите в една ера, която доста от нас си мечтаят да вкусят. От нея тя черпи ентусиазъм за огромна част от текстовете и клиповете си.

 Лана Дел Рей LanaDelReyFan.com

Макар да има тип на femme fatale, в частите си Лана постоянно е жертва на обичания си. Това обаче не е спънка за актуалните самостоятелни дами да се любуват на песните ѝ, пропити с романтика и потиснатост.

През последните години песни на Дел Рей красят саундтраците на филми като „ Великият Гетсби “, „ Господарката на злото “, „ Големи очи “ , за които е поканена да написа музика.

 Лана Дел Рей LanaDelReyFan.com

Три студийни албума по-късно намираме Лана по-жизнерадостна отвсякога в албума „ Lust For Life” от юни 2017 . Първият ѝ сингъл от него “Love” е освежаващо оптимистичен, а дуетите с The Weeknd, ASAP Rocky, Стиви Никс и Оно Ленън разнообразяват звученето, в което оставаме влюбени.
Източник: edna.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР