Ако трябва да определим с една дума сектор „Строителство“, то

...
Ако трябва да определим с една дума сектор „Строителство“, то
Коментари Харесай

Устойчивост, реалности и перспективи в строителния сектор

Ако би трябвало да определим с една дума бранш „ Строителство “, то тя е „ резистентност “. Въпреки поредицата от неподходящи условия на икономическия небосвод през последните две години, българският строителен отрасъл показва самообладание и баланс. Рационалното държание запази бранша в основните моменти и сътвори добра основа за напредък в постпандемичния интервал.

Последните месеци на 2021г. бяха белязани от поетапен растеж на строителната продукция. По данни на Националния статистически институт (НСИ), през ноември показателят на строителната продукция у нас е повишен с 1.9% по отношение на предходния месец. Възходящото придвижване се резервира и през декември 2021г., когато индикаторът нараства с 1.4% по отношение на същия интервал през 2020г. Предпоставките за напредък усетихме в дните на българското строително ревю Архитектурно-строителна седмица през юни предходната година. Сега, определяното като „ огледало на строителния бранш “ ревю, още веднъж ще събере онлайн сектора от 30 март до 2 април, разбираме от уеб страницата .

Статистиката регистрира растеж в сградното строителство с 0.2% за декември 2021г. по отношение на предходния месец. На годишна база по този индикатор календарният показател на строителната продукция регистрира нарастване с 3.6% по отношение на 2020г. За цялата минала година са издадени позволения за градеж на близо 40 000 нови жилища /12 000 от тях са издадени през последното тримесечие/, което е с 10 000 повече от годината преди този момент. Интересен индикатор е и нарастването на площите в ритейл парковете – от 190 450 кв.м. през 2020г. на 237 000 кв.м. през 2021, по данни на Colliers.

Изложбената промишленост е огледало на икономическата реалност

От данните може да се заключи, че браншът се възвръща. Показател за това е възходящият тренд в изложбения бранш и ревю Архитектурно-строителна седмица. През последните две години, провеждайки се онлайн, българското ревю на строителния бранш се трансформира в знак на устойчивостта. Сега, от 30 март до 2 април, Архитектурно-строителна седмица за следващ път ще потвърждава главното си значение като платформа за показване на нововъведения, екосистема за запазване и развиване на бизнеса и обединител в предаването на спешно know-how.

„ Осезаемият растеж на изложителите през тази година е изразителен индикатор за възходящи процеси “, разясняват уредниците от Интер Експо Център. Трендът се затвърждава и от тематичното обогатяване на ревюто. От тази година Архитектурно-строителна седмица натъртва отчетливо върху сегментите на едрата строителна техника и капиталовите принадлежности. За първи път ще се организира АТЕСТ Експо. Форматът се осъществя с помощта на дейното присъединяване на Асоциацията на търговците на едра строителна техника (АТЕСТ). Организаторите на Архитектурно-строителна седмица основават и секция за капиталовите принадлежности, кредитирането и застраховането в строителството.

Какво следва? Със сигурност бизнес контактът онлайн дава най-хубава опция за чертане на прогнози. Затова, съзнавайки от какво строителният бранш се нуждае, а точно – срещи онлайн, уредниците на Архитектурно-строителна седмица поставят всички старания за реализирането на бизнес платформа от последно потомство. Бизнес платформа, която ще разгърне капацитета си от 30 март до 2 април в Интер Експо Център.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР