Ако трябва да обобщим усещането за посланието на новосъздадения Закон

...
Ако трябва да обобщим усещането за посланието на новосъздадения Закон
Коментари Харесай

Някой много иска да разбута икономиката

Ако би трябвало да обобщим чувството за посланието на новосъздадения Закон за изключителното състояние, то е че ситуацията е изключително и би трябвало да остане такова без значение от последствията. Колкото по-извънредно и по-дълго, толкоз повече. Кой както желае, по този начин да го приема, стига да извършва ограниченията, до момента в който се чуди кое при тях е повече – изгодата или вредата.

В 38-ото Народно заседание имаше един живописен доктор от левицата – Илия Баташки. Излизането му на трибуната включваше газене на банки и разхвърляне на депутати, а медиите употребиха заглавия от рода на: „ Баташки разбута парламента”. Сега силовите решения минават с пробутани на мрачно законови текстове, а лекарите омекват с назначението им на светли постове. Като щабове и препоръки, които поучават кабинета по този начин, че да изпълнят всичките му прищевки – все на изгода роду.

След ветото на президента Румен Радев върху някои текстове от изключителния закон ръководещите хубаво се разграничиха от въвеждането на пределни цени върху стоките и услугите като мярка против спекулата. Но нито обясниха за какво ги гласоподаваха преди този момент по предложение на опозицията, нито си направиха труда да разсеят съмненията в лобистки опит за огромна антипазарна интервенция.

За друго едно предложение, което изчезна крепко пушек преди да бъде подложено на гласоподаване, също не обелиха дума. В хаоса сред двете четения на Закона за изключителното състояние решили да вкарат за спихнатата от корона вируса 2020 година предплатен корпоративен налог на база 2018 година, когато сегашната рецесия беше немислима. Вместо невисок или нулев налог върху предстоящата липса на облага - облагане като за сполучлива година, каквато актуалната няма да бъде.

За премиера Борисов и за финансовия министър Горанов проблем нямало, тъй като бизнесът ревнал за помощ на третия ден от въвеждането на изключителните ограничения, вместо да си поразпродаде майбасите. Така е, с реализирането на облаги всеки бизнес е задължен да генерира аварийни фондове с бели пари за черни дни. Стига обаче да може. Колкото до Майбасите, съмнява ли се някой в топлата връзка на притежателите им с властта, която жонглира с данъчното им облагане. Така, както Борисов и Горанов жонглират в последно време с едни 5 милиарда лева сред остатък и недостиг в бюджета.

Да, хазната би трябвало да се цялостни, само че къде отидоха хвалбите за стабилността на макрорамката, за която ни завиждали в цяла Европа?! Ако не можем да си позволим отсрочване на предплатените и окончателните заплащания по дължимите директни налози, както вършат в развитите страни, най-малко да бъдат начислявани върху действителна база.

Каквото и да си приказваме, всеки може да послъгва, само че не всички са в тима на крадците, чиито елитни играчи разчитат на данъчни чадъри със или без рецесия. А задачата на данъчните облекчения е да оцелее данъкоплатецът, с цел да я има и страната. По банкрутите ще ги познаете!

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР