Ако трябва да кажа моето впечатление от доклада на Европейската

...
Ако трябва да кажа моето впечатление от доклада на Европейската
Коментари Харесай

Борислав Цеков: Принципът на поносимостта на данъчното облагане е нарушен

Ако би трябвало да кажа моето усещане от отчета на Европейската комисия, той е най-хубавият от всичките 12. И на мен ми прави усещане, че няма нито прекомерни фанфари на ръководещите, нито прекомерни рецензии на опозицията. Отдавам го на първо място на умората, която я има в нашата политическа система, а и в Брюксел от използването на този мониторингов механизъм. Мониторингът изчерпа ресурса си. Това съобщи Борислав Цеков, лекар по конституционно право и създател на Института за съвременна политика, по.

„Заедно с това, в случай че гледаме наличието и фразеологията в отчета, с каскада от термини като „систематичен напредък“, „стабилна тенденция“ и т. н., ми се коства, че това е добре за страната, и е добре, че няма такива фанфари от ръководещите и рецензии от опозицията. Мисля, че пътната карта, рамките, сложени в отчетите през годините, са прекомерно ясни, остава единствено да си вършим работата“, добави юристът.

Според него има връзка сред констатациите в отчета и отслабналия корпоративен напън върху правосъдната ни власт през последните 2 година „През последните 2 година, откакто го няма този корпоративен напън против правосъдната власт – тя беше под блокада, а в центъра на офанзивата бе прокуратурата, откогато това отслабна, прокуратурата стартира да работи умерено, уповавам се, че и съдът няма да остане обратно, носейки своята отговорност“, сподели Борислав Цеков.

По мотив препоръчаното нарастване на налога върху старите коли Борислав Цеков бе безапелационен, че „няма по какъв начин да желаеме от българските жители да слагат общия екологичен интерес над личния си джоб“. „Никой не кара раздрънкана кола, тъй като му е занимание. Мисля, че това нарушава правилото на поносимостта на данъчното облагане“, е оценката на юриста.

„Според мен екологията се употребява за оправдание за следващото прекалено събиране на данъчни доходи от страна на страната. Не може екологията да е претекст да останем най-бедната страна в Европейски Съюз, в която хората заплащат непостижим налог за МПС“, е мнението на Борислав Цеков, който не вижда смисъл от поисканата от ръководещите среща с президента Радев, наложил следващо несъгласие върху проектозакона.

„Нека да обосновават в Народното събрание, пред жителите да приказват. Мисля, че прекомерно късно търсят този разговор. Ако има действителни претекстове за такава данъчна тесла, това трябваше от дълго време да е разисквано, квалифицирано. Сега, в последния миг, бюджетният развой е към края си, и внезапно научаваме за този налог, който взриви обществения мир.

Президентът, който и да е той, не му е работа да взема отношение още във фаза на законопроект. Той има думата в този момент, когато проектозаконът е изпратен за обявяване, той има право за несъгласие, направи го. И в този момент ръководещите в Парламента, и аз ги приканвам, да чуят претекстовете и на гражданите“, пожела Борислав Цеков.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР