Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия

...
Ако трябва да изброим част от най-скъпите и модерни удоволствия
Коментари Харесай

Подправката на царете подлуди планетата, а у нас вирее залудо

Ако би трябвало да изброим част от най-скъпите и съвременни удоволствия в света, то няма по какъв начин да не споменем подправката, по която полудяха всички – шафранът. Причудливият горчив усет на оранжевите влакна и цветът на Ориента стават все по-популярни и у нас, а с изключение на първокласна фалшификация в кулинарията, цветът на шафрановия минзухар (Crocus Sativus) се употребява още в козметичната промишленост и парфюмерията.
Оказва се, че в България климатичните условия са извънредно удобни за развъждане на „ подправката на царете “, както постоянно е именуван шафранът. Цялата работа по реколтата обаче би трябвало да се прави извънредно грижливо и напълно ръчно, което оправдава високата цена на продукта.

„ Шафран е остаряла и скъпа фалшификация. Много е потребна за здравето. Със брачната половинка ми към този момент трета година го отглеждаме, а от една година го продаваме свободно по фермерските пазари. Произвеждаме шафран с доста високо качество и сме едни от дребното производители, които го отглеждаме биологично, под контрола на биосертифицираща компания. Много се гордеем с това, което произвеждаме “, описа производителят на шафран Стоян Дурков, представен от БГНЕС.
Неговото стопанство се намира в Родопите, започва производството си през 2017 година, а качеството на творби в България артикул е доказано и от проучване във френска лаборатория.
„ Нашата почва е благосклонна към тази просвета, само че развъждането е доста трудоемко.

Всички интервенции се правят единствено и само ръчно – като да вземем за пример окопаване, бране и изсушаване “, показа той.
Шафранът е подобаваща фалшификация за доста ястия – всички типове месо, риба, ориз и доста други. Широко публикуван е също и в сладкарството. Може да се употребява и за ароматизиране на вино.
„ Полезен е доста за очите и сърцето. Намалява захарта при болните от диабет. Шафранът съдържа кроцин, който убива ракови кафези. Антидепресант е, възстановява кръвното и има ред други потребни свойства “, споделя още производителят.
Колкото по-нашумял става шафранът, толкоз повече са митовете и легендите по отношение на откриването и потреблението му. Родината му е Кашмир, Индия. Това е просвета на 3500 година, а неотдавна ползата към нея в България от ден на ден се покачва. Стават повече и производителите, само че за жалост пазарът към момента не е доста развъртян.
Инфо: Блиц

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР