Ако трябва да изберете едно единствено най-важно нещо в една

...
Ако трябва да изберете едно единствено най-важно нещо в една
Коментари Харесай

Най-важният фактор в една връзка

„ Ако би трябвало да изберете едно само най-важно нещо в една връзка, какво ще е то? “. Психотерапевтът Джон Ким задава този въпрос в затворената Фейсбук група, която управлява. Ето какви са резултатите, които споделя в публикация за Psychology Today:

Сред общо 165-те отговора най-популярният не беше това, което допусках. След години консултиране на хиляди връзки, мислех, че ще имам визия за това, което съгласно хората е най-важно за една връзка. Бих заложил на неща като доверие, химия или непосредственост. Но най-популярният отговор беше: УВАЖЕНИЕ.

И това ме накара да се замисля. Ако те са избрали почитание, това значи, че евентуално е липсвало в опита от предходните им връзки. И е основало отпечатък, другояче отговорът нямаше да бъде този. Друг забавен факт е, че всеки един човек, който беше показал почитание, беше жена.

Отговорът на този въпрос е същинска инспекция за температурата на взаимоотношенията през днешния ден. Липсва ни почитание. Това е нещо, оставено настрани, нещо на което не обръщаме внимание. Но без него не може да бъде построено доверие. И без доверие няма нищо. Само кожа, написа Ким.

Уважението е хубавичко почва, от която връзките се нуждаят, с цел да порастват.

Нека забележим какво е уважението. Речникът го дефинира като „ ценене, възприятие на респект, зачитане на личността; признание на достолепията “.

Според Джон Ким, почитание значи, че никой няма власт над някой различен. Означава, че не е нужно да сме съгласни с някого, с цел да го обичаме. Уважение значи да осигуриш на другия пространство да има свое мнение и собствен път. Респект значи да оставиш на мира. Да приемаш, да не съдиш. Да не реагираш. Да не контролираш. Да оставиш другия да бъде себе си, да пораства и да се развива. Означава да не налагаш своите критерии и избрания върху някой различен. Означава да работиш върху личните си простотии. Да отговаряш за личния си живот.

Запитайте се дали във връзката ви има почитание. Ако го няма, градите основи върху пясък.

Възможно е уважението да ви е липсвало във всички връзки. Може би едвам в този момент го осъзнавате. Може би в този момент осъзнавате, че това е модел, който се повтаря. Тогава е нужно да се запитате за какво. Не бързайте да обвинявате него или нея. Насочете въпроса към себе си. Как се е случило това?

Вероятно се е случило постепенно. Вероятно в самото начало е имало почитание, в което сте могли да инвестирате. След което то последователно се е стопило, само че са пристигнали възприятията и сте почнали да вършиме взаимни отстъпки, тъй като нали това би трябвало да се прави в една връзка? Компромиси, само че не и със себе си. Ако сътрудникът ви не ви почита, вие вършиме компромис със самата си персона. Жертвате полезността си като персона поради любовта. Всъщност, една нездрава обич. Правейки това, вие допринасяте по-малко за връзката и повече – за нейния неуспех.

Ако позволите във връзката ви да няма почитание, вие спирате израстването и на индивида до вас. Работете върху това до момента в който уважението не се трансформира в нещо неотменно. Това е абсолютно право на всеки човек, във всяка една връзка.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР