Ако трябва да бъдем честни, европейците не знаят кой знае

...
Ако трябва да бъдем честни, европейците не знаят кой знае
Коментари Харесай

Единствената държава, на чийто флаг няма червено, бяло и синьо

Ако би трябвало да бъдем почтени, европейците не знаят кой знае какъв брой за тази карибска страна. Запознайте се с 11 забавни обстоятелството за страната, която е „ магнит “ за туристите и където живеят едни от най-щастливите хора в света - Ямайка, предоставени от pochivka.blitz.bg.

1. В тази карибска страна живеят към 2 900 000 души, множеството от които от африкански генезис. Площта на острова е съвсем 11 000 квадратни километра.

2. Преди да бъде колонизирана, е била населявана от локалните племена - Аравак и Таино, които ѝ дават името Ямайка, което в локален превод значи " земя на дървета и вода " или " земя на пролетта ".

3. На 5 май 1994 година Христофор Колумб открива Ямайка и я афишира за испанска. След 150 години тя минава в ръцете на англичаните и става първият остров в региона, на който се приказва британски.

4. Ямайка е известна като един от най-големите експортьори на манго, банани и захарна тръстика. Повече от 200 типа орхидеи също порастват на този остров.
`Единствената

5. За да се отърват от мишките, през 1872 година на острова са докарани мангусти. Освен че си устроили гуляй с мишките, тези животни изяли съвсем всички змии, тъй че в този момент те съвсем не съществуват на острова.

6. Като някогашна колония Ямайка е част от Британската общественост, а кралица Елизабет II в страната на дърветата и водата има собствен личен шеф, който има протоколна функционалност. Ямайка е първата карибска страна, която получи самостоятелност през 1962 година

7. От всички страни в света единствено Ямайка има знаме, на което няма червен, наследник или бял цвят.

8. Националната напитка в Ямайка е ромът.

9. Иън Флеминг е написал всичките 14 продължения на Джеймс Бонд в Ямайка. Ямайка е международно известна със своите актьори, в това число именития Боб Марли.
`Единствената

10. Най-популярният спорт там е крикетът, а островът е роден дом на един от най-бързите хора в света – Юсейн Болт.

11. Според някои проучвания ямайците са отпред в листата на най-щастливите хора в света. Необичаен факт е, че на този остров се раждат огромен брой близнаци и тризнаци.

12. Ямайка е единствената страна в света, в чийто байрак не попадат бялото, аленото и синьото. Техният байрак се състои от жълто, черно и зелено.


Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР