Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово, мигновено

...
Ако тръгна да искам оставката на Валери Симеонов силово, мигновено
Коментари Харесай

Премиерът: Ако тръгна да искам оставката на Симеонов силово правителството ще падне

Ако потегли да желая оставката на Валери Симеонов силово, незабавно ще се счупи цялата структура, с един сходен акт държавното управление ще падне. Така министър председателят Бойко Борисов разяснява на конференция в Дубай проблемите в обединението и настояването за оставка на вицепремиера.

„ На пръв взор настояването на оставка от моя страна нарушава съглашението, че „ Обединени патриоти " взимат решения между тях. Без решение на „ Обединени патриоти " не мога да го направя. Аз мога да му желая оставката, само че това няма правна стойност в нашите взаимоотношения. Ако потегли силово да желая неговата оставка, по този начин както упорстват майките – това значи, че незабавно ще се счупи цялата структура ", добави още Борисов.

По думите му, макар че майките на деца с увреждания споделят, че не търсят събаряне на държавното управление, с един сходен акт – то ще падне. „ В никаква друга настройка не виждам по какъв начин ще се развие ", съобщи още министър председателят. По думите му е малко по-сложно. „ Когато се касае за министри, излъчени от ГЕРБ по съдружното съглашение, макар че ми се сърдят по-късно, дето се вика не запитвам. Нося партийна отговорност към гласоподавателите, които са ни изпратили тази част от ръководещата коалиция.

Нашите сътрудници са в по-сложна обстановка. „ Обединени патриоти " са три партии и между тях имат съдружно съглашение. След това с тях трите сме подписали ние нашето съдружно съглашение, знаейки от самото начало какъв брой разнообразни и нееднакви сме в своите стратегии и схващане. Така бяха отредили българските гласоподаватели, по този начин го направиха ", съобщи още министър-председателят.

Надявам се „ Обединени патриоти " да оправят взаимоотношенията си - когато са си слагали подписите като виновни политици, сме се разбрали за четири години, сподели още Бойко Борисов. Премиерът акцентира, че моралният акт на несъгласието си с казаното от вицепремиера Валери Симеонов си го е изразил в петък пред всички медии. „ Оттук нататък мога единствено да помоля да доизпълним уговорката си, който имаме към майките на деца с увреждания ", сподели министър председателят.

По думите му техните деца не са не са сякаш заболели. „ Те са заболели, ние го виждаме ", съобщи още министър председателят. „ Не мога от името на Валери Симеонов да поема, какъвто и да е ангажимент ", съобщи още министър председателят.

Във връзка с настояването на Волен Сидеров за конферентна връзка за съдружен съвет, Борисов съобщи: „ Имам телефон, да ме потърсят ", сподели Борисов. По отношение на майките на деца с увреждания Борисов съобщи: „ С цялото си почитание се отнасям към тях, искания могат да имат за мои думи, на министрите от ГЕРБ или в случай че не изпълнят тези задължения ", добави министър председателят. На въпрос дали той в тази ситуация се явява пленник на съглашението с патриотите, Борисов отговори: „ Естествено, че съм пленник. Коалиционно съглашение значи, че се залагаш и в границите на това съглашение, поемаш пасивите, които ти носи ", сподели министър председателят. На въпрос дали той е пленник на нежеланието на Валери Симеонов да подаде оставка, Борисов отговори: " Да подам аз, това ли ми казвате? И да хвърля страната в безпорядък, преди да се одобри бюджета или всичко това, което творим до момента да отиде напразно, както десетилетия е отишло ".

„ Надявам се сътрудниците от „ Обединени патриоти " да решат между тях взаимоотношенията си. Видно е, че сред Валери Симеонов и Волен Сидеров има голямо напрежение. Когато са си слагали подписите, са ги слагали като виновни политици и сме се разбрали това да е за четири години. Оттук насетне всичко друго би било дезертьорство, тичане от отговорност или нарушение на съглашението ", добави още министър председателят.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР