Ако той не е добър вратар, значи аз съм най-големия

...
Ако той не е добър вратар, значи аз съм най-големия
Коментари Харесай

Лорис Кариус – Виновникът

„ Ако той не е добър вратар, значи аз съм най-големия глупак на света, щом го пущам да играе. ” Юрген Клоп, треньорът на „ Ливърпул ”, сподели тези думи за Лорис Кариус при започване на март след успеха с 2:0 над „ Нюкасъл ”. Но с нелепите си неточности в изгубения край на Шампионската лига с 1:3 против „ Реал ” (Мадрид) вратарят накара своя треньор, сътрудниците и феновете на тима да се усещат като идиоти.

За една вечер Лорис Кариус стана международна звезда по най-болезнения метод. Неговите “асистенции ” за головете на “Реал ” (Мадрид) в мрежата на “Ливърпул ” във финала на Шампионската лига ще бъдат гледани милиони пъти в интернет и ще се разясняват десетилетия наред. Той има немски паспорт, само че към този момент се подреди до такива “образци ” на вратарското изкуство от положителната остаряла Англия като Дейвид Сиймън, Дейвид Джеймс или Джо Харт, които от време на време пазят като лъвове, само че от време на време стават за смях в най-важните мачове. Между другото, от основаването на Шампионската лига през 1993 година, в никакъв случай във финала не е играл британски вратар макар присъединяване на 10 тима от Висшата лига. В огромния мач най-често ръкавиците са слагали испанци и германци (по 12 пъти), като от всички тях Кариус беше най-неизвестният.

Той е роден на 22 юни 1993 година в немския град Биберах. Баща му въобще не се интересува от мачове и го предизвиква да се занимава с мотокрос. Дядо му обаче го насочва към футбола и всеки ден го кара с колата си на тренировки. Момчето стартира да пази в локалните младежки тимове “Биберах ”, “Метенберг ” и “Улм ”, преди да бъде притеглен в академията на “Щутгарт ”. В младежките обединения на някогашния клуб на Красимир Балъков съумява да се наложи и да стигне до националния тим на Германия до 16-годишна възраст. С екипа на юношеския бундестим Кариус хваща окото на съгледвачите на “Манчестър Сити ”. Английският клуб го купува и цялото семейство на вратаря се мести в Обединеното кралство. Самият той приключва междинното си обучение като частен възпитаник, тъй като няма опция да посещава постоянно образователните занятия.

Вратарският пост в “Манчестър Сити ” се оказва прекомерно огромен залък за младия немец. Успява да изиграе единствено четири мача за втория тим, а до съблекалнята на първия отбор въобще не стига. Затова се връща в родината си и облича екипа на “Майнц ”. Там той пази единствено за младежкия състав, тъй като треньорът на мъжете Томас Тухел несъмнено не го харесва. Чувството на злост е взаимно, тъй като и на младежа не му харесват суровите тренировки на експерта, даже мисли за отричане от футбола. Чак след заминаването на Тухел за “Борусия ” (Дортмунд), пред Кариус се открива късмет да играе при мъжете. В идващите две години пропуща единствено един мач поради наказване. През 2016 година е определен за вратар №2 в Бундеслигата след Мануел Нойер от “Байерн ”.

Паралелно с вратарската кариера на Кариус се развива треньорската кариера на Юрген Клоп, който е бил футболист единствено в “Майнц ” и там проби като ментор. След първата си година в “Ливърпул ”, немският експерт се оглежда за опция на неубедителния пазач Симон Миньоле. Така през лятото на 2016 година Клоп купува Кариус от “Майнц ” за 6 млн. евро.

В първата си лятна подготовка с британския исполин вратарят получава травма, която му пречи да направи добър старт на новото работно място на митичния стадион “Анфийлд ”. Успява да се пребори за титулярно място с съперника Миньоле чак при започване на тази година и по-точно след успеха с 4:3 над “Манчестър Сити ” през януари. Дотогава Клоп отдаваше желания на Миньоле в шампионата, а на Кариус – в Шампионската лига. В националния тим обаче германецът не може да пробие. Той няма нито един мач в първия тим и не попадна даже в разширения състав на бундестима за идното международно състезание, защото селекционерът Йоаким Льов избра Мануел Нойер от “Байерн ”, Марк-Андре тер Щеген от “Барселона ”, Кевин Трап от “Пари Сен Жермен ” и Бернд Лено от “Байер ” (Леверкузен).

След финала в Шампионската лига наподобява, че Льов е имал съществено съображение да остави 24-годишния Кариус отвън националния тим. Но нито този факт, нито поднесеното от грешника опрощение след загубата в Киев, няма да утеши последователите на “Ливърпул ”. Когато обичаният им отбор е ставал клубен първенец на Европа, на голлинията във финалите постоянно са пазили огромни вратари – Рей Клемънс, Брюс Гробелар и Йежи Дудек. Последните двама са били основните “виновници ” за епични победи на “Ливърпул ” с дузпи над “Рома ” и над “Милан ”, до момента в който Кариус ще остане вечно отговорен за грандиозната злополуката против “Реал ” (Мадрид).

Хвана някогашна другарка на Кристиано


Покритият с татиуровки вратар Лорис Кариус мъчно опазва освен мрежата на “Ливърпул ”, само че и личния си креват от напористи млади дами. Той има популярност на огромен плейбой. В булевардната британска преса от време на време гърмят “бомби ” за набезите му измежду нежния пол. Клюкарства се, че е имал връзка с една от някогашните приятелки на Кристиано Роналдо – моделката Даниела Граче, както и с гласената за снаха на Джордж Бест русокоска Ланте Роуз. С името му се свързват още няколко хубавици, нашумели с атрактивните си фотоси в обществените медии. Кариус е обожател на Джъстин Бийбър. Двамата се срещат инцидентно в лоби бар на хотел, където Бийбър се удивил на татуировките на вратаря.

За него


Отборът би трябвало да го поддържа


Вратарят на “Ливърпул ” позволи доста груби неточности, само че виновността за загубата не е единствено негова. Футболът е групова игра 11 против 11 момчета, всички би трябвало да са дружно и в триумфите, и в неуспехите. Когато един има неприятен ден, останалите би трябвало да го поддържат и да застанат зад него. Затова са тим. В този край “Ливърпул ” загуби, тъй като позволи повече неточности от “Реал ” и тези неточности бяха осъдени. Нормално е да се позволяват неточности, другояче няма да има голове. Да не забравяме, че напрежението е голямо.

Йордан Лечков


Тази вечер може да му унищожи кариерата


Работата на вратаря е най-неблагодарната във футбола. Грешките постоянно тежат на неговия тил, а разтуха за тях няма. Когато изпаднеш в дупка, както стана с Лорис Кариус, можеш в никакъв случай да не излезеш от нея. Нямам думи за това, което той направи. Във вратарската си кариера не съм виждал нещо по-брутално като неточности на равнище край. Една такава вечер може да унищожи кариерата. Той би трябвало да свикне с мисълта, че колкото и добре да играе отсега нататък, хората ще споделят – в този момент пази мощно, само че помните ли какво направи в оня край?

Оливер Кан, някогашен вратар на “Байерн ” и националния тим на Германия


Изцяло му съчувствам


Изключително доста съчувствам на нашия вратар. Той позволи неточности, които ни костваха успеха в най-важния мач за годината. Не мога да допускам по какъв начин стана. Много, доста е тежко. Такова нещо човек не може да пожелае и на най-големия си зложелател. Нека хората да приказват и да пишат за него каквото си желаят. Той би трябвало да пренебрегва всичко това. Вярвам, че няма постоянно да живее с мисълта за изгубения край. “Реал ” завоюва справедливо, тъй като ние правихме неточности, а противникът – задни ножици.


Юрген Клоп, треньор на “Ливърпул ”
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР