Ако това може да се смята за падане на цената,

...
Ако това може да се смята за падане на цената,
Коментари Харесай

Евтин слънчоглед от Украйна ще сваля цената на олиото

Ако това може да се счита за рухване на цената, то тук-там литър олио е под 5 лв., в Хасково е най-евтино - 3,85 лева
Млечните продукти обаче все така поскъпват

Поевтиняването на олиото към този момент е наклонност, въпреки цената му да пада относително постепенно.

Eвтиният украински слънчоглед тормози фермерите у нас, че няма да могат да продадат продукцията си, само че се оказа от изгода за потребителите, тъй като смъкна цената на олиото.

Месец и половина след обновения експорт от Украйна отражението му е такова, че олиото върви към трайно поевтиняване, демонстрират данните на Държавната комисия за стоковите тържища и борсите.

Цената му пада към този момент четвърта поредна седмица, въпреки и с дребни темпове, като междинната към този момент е 4,74 лева на едро. В Хасково е най-евтиното - 3,85 лева за литър.

В момента средната му цена е същата като през март, когато слънчогледовото олио потегли нагоре и през април даже на едро към този момент не можеше да се откри за под 6 лв.. Тогава и слънчогледът беше доста по-скъп, по международните тържища звук доближи 550 $.

Преди три седмици цените на олиото на борсата в Ротердам паднаха със 70 $ на звук, с цел да стигнат 1400 $. След това понижението им продължи и сега се търгува за 1280 $.  На Софийската стокова борса има поръчки за покупка на стойност 1200 лв. за звук, само че няма покупко-продажби - явно действителната цена е по-висока.

Освен олиото по борсите предходната седмица паднаха и цените на картофите, зелето и лимоните, само че с доста малко. Доматите – и от оранжерии, и от открити площи, обаче нарастват. Продължава покачването и на млечните артикули - обяснението е в скъпите фуражи, които подвигат цената на млякото. Кашкавалът добави нови 10 ст. и цената му на едро е към този момент 16,45 лева за кг. Само на обособени борси, като Благоевград, Велико Търново и Добрич, може да се откри на цени сред 12 и 14 лева, само че на множеството места той коства над 16 лева

Кравето сирене е поскъпнало на годишна база с сходен %, а пакетче краве масло от 125 грама вече доближава 3 лева на едро. По магазините цената му на дребно е 4,50 лева

Като цяло тържищният показател, който отразява цените на едро, през последната седмица спада с 1 процентен пункт, само че това се дължи повече  на поевтиняването на сезонни плодове и зеленчуци.  По-забележимо е паднала и цената на замразеното пилешко месо - с над 5%, като на едро кг е под 6 лв..
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР