Ако това е конфликт, то една държава няма да се

...
Ако това е конфликт, то една държава няма да се
Коментари Харесай

Зеленски към Радев: Ако сте на мое място, ще кажеже ли: Путин, взимай български територии?

" Ако това е спор, то една страна няма да се напуща от милиони хора. Трябва да сложим точките, другояче някой различен ще ги сложи. Имаме това право, тъй като войната е на наша територия, по тази причина знаем, че това е война, не спор ", съобщи украинският президент Володимир Зеленски пред президента Румен Радев, който в диалога с украинския призедент избягваше думата " война " за протичащото се сред Украйна и Русия.

 

По мотив позицията на българския президент против даването на оръжие за Украйна, Зеленски попита дали тя идва от предпочитание да не се отслабва българската войска, или от предпочитание да не се поддържа усилването на Украйна.

 

" Не одобрявам даването на муниции, изключително от запасите на българската войска. Аз като главнокомандващ имам ясни отговорности отбранителните качества на страната да не отслабват ", обърна се Радев към Зеленски.

 

" А в случай че сте на мое място? "

 

" Хубаво е да се дава помощ на хората да могат да се пазят, с цел да не пристигна войната при вас. Войната няма разстояние ", подчерта Зеленски.

 

" Недай си Боже, някоя покруса да стане и вие да сте на моето място. И в случай че не ви оказват помощ с оръжие хора, които имат общи полезности, какво ще вършиме тогава? 

На всички ви искам мир. Благодарен съм за поддръжката с боеприпаси. Ако войната пристигна при вас, ще кажете ли: " Путин вземайте български територии!Не, вие като президент няма да допуснете компромис със суверенитет си. Ние с вас сме гаранти на Конституциите и би трябвало да ги пазим, да пазим хората ", сподели прочувствено украинският президент и добави, че е сигурен, че Радев ще работи по същия метод като него. " Ваше право е да не подкрепяте помощта за Украйна, само че съм уверен, че Украйна един ден ще бъде част от Европа ", обърна се Зеленски непосредствено към Радев.

 

" Вашата войска и всичко, каквото имате, ще бъде незадоволително да воювате с Русия, в случай че пристигна тук. Не тъй като имате слаба войска, тя е мощна, хората ви са положителни. Мощната войска значи на първо място хора. Но би било незадоволително да воювате срещу страна от 160 милиона души ", сподели още украинският президент.

 

Зеленски попита Румен Радев, в случай че България е в същата обстановка и не й оказват помощ с оръжие, какво ще прави тогава. И какви са същинските цели на похода на зле прикритите почитатели на Путин.

 

И ние имаме право да живеем

 

По думите му всичко, което украинците вършат, е да се борят за правото си да живеят.

 

Украинският президент уточни, че в днешно време не може да се търси баланс или да се поддържа Русия, тъй като по думите му тя желае да унищожи НАТО и Европейски Съюз.

Зеленски съобщи, че тази война не се води за безсилие на света, а за изтребване на украински жители.

 

" Трябва да мислим не просто за Украйна, само че за бъдеще в Европа. Помощта на Европа е извънредно значима за Украйна и ще бъде значима и за възобновяване й ", добави той.

Володимир Зеленски изрази убеденост, че един ден Украйна ще бъде член на Европейски Съюз и НАТО, с които споделя общи полезности. Коментира, че в днешни дни не може да се търси баланс или да се поддържа Русия, тъй като, по думите му, тя желае да унищожи НАТО и Европейски Съюз.

 

Окупацията на Запорожката АЕЦ също не е " спор

 

След реплики на Радев за потребността по-често да се търси решение с дипломация Зеленски още веднъж възрази: " Каква дипломация още да използваме? " Даде образец със Запорожката АЕЦ - тематика, по която " Организация на обединените нации поддържа връзка с Русия ", там работи украински механически личен състав, а Киев приканва за демилитаризиране.

 

По мотив паниката на Радев за " протичащото се в атомната централа " той добави: " Окупацията на Запорожката АЕЦ също не е " спор ". Това е война за изтощението на Украйна, за избиването на украинци, не на жители на други страни. "

 

" Не става въпрос за дипломация. Атомната електроцентрала е минирана. Ние не нахлуваме там с оръжие. Руснаците превзеха централата, с цел да провокират рецесия, недостиг на електрическа енергия... Какви повече дипломатически старания? Не можете да обясните, че Украйна нещо там блокира. "  

 

Следващият образец бе със договорката за украинското зърно: съгласно него турският президент Реджеп Тайип Ердоган и генералният секретар на Организация на обединените нации Антониу Гутериш " се хващат за главата ". " Русия всеки ден мисли по какъв начин зърното да не върви. Ние не направляваме този кулоар, Русия го завзе в нарушаване на закона, в нашите териториални води. "

 

" Организация на обединените нации не може да се контракти с Русия. Разбирате ли, това е въпросът ", сподели украинският президент по тематиката със зърнения кулоар.

 

Путин желае просто да ни избие

Владимир Путин не просто води война, той няма да се успокои, до момента в който не ни избие. Не можете да се договорите с него. През 2014-2015 година имаше няколко съглашения, с които Франция и Германия включиха Русия за Украйна. Но задачата на Москва се оказа да завоюва време да се въоръжи, с цел да ни унищожи. Няма друга причина. А ние просто желаеме да живеем. Мога още да продължа в тази посока. "

 

Това не е " спор ", а война

След като президентът Румен Радев назова протичащото се в Украйна " спор ", Володимир Зеленски отвърна: " Благодаря, че хората на България подслониха огромен брой украинци. Българите знаят, че това не е спор, а война. Хората бягат от война, която е извънредно на наша земя. Изключително тъкмо знаем, че това не е спор. "


Украинският президент Зеленски акцентира благодарността си за това, че България е подслонила доста украинци. Хората на България схващат, че това не е спор, а война, разяснява той.

 

 

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР