Ако тези дни се преизпълните от гордост, четейки отчетите за

...
Ако тези дни се преизпълните от гордост, четейки отчетите за
Коментари Харесай

Бюджет 2020 напомня на избирателите кой държи хляба и ножа

Ако тези дни се преизпълните от горделивост, четейки докладите за държавните финанси, не се изпълвайте с безкрайна наслада. Има доза оптимизъм, само че вие към момента не живеете в спретната и демократична страна, а цифрите в един доклад са по-скоро суха статистика и обещанията не отразяват нито равнището на корупцията, нито размера на сивата стопанска система, нито свободата на медиите.

Безспорен факт е, че в тази ситуация Министерството на финансите подбра допустимо най-хубавия миг, с цел да открие дебата по държавния бюджет за 2020 година.

Сам по себе си проектобюджетът за следващата година е като поръчка в ресторант "още от същото ". Държавата още веднъж възнамерява да налива в обществени политики и нереформирани браншове, макар че водещата ръководеща партия се популяризира като дясно консервативна. Още парички ще се налеят в бездънната и пробита каца, позната като НЗОК, както и в образованието (което въпреки всичко е добре). По-малко са планувани за тези, които до неотдавна са създавалия националния артикул, т.е. за пенсионерите. За сметка на това страната ще нахрани "своите ", т.е. държавната администрация, която за втора поредна година ще получи 10% нарастване на заплатите плюс неизбежните бонуси.

Така че предизборно ведомството на Владислав Горанов даде своя доклад и поддръжка за претендентите на ГЕРБ в локалните избори. Предизборно с бюджетни обещания са поласкани военните, частично пенсионерите и най-вече служителите, с цел да се ориентират задоволително добре кое квадратче да задраскат в бюлетината.

Бизнесът обаче не харесва политиката по приходите, заложена във финансовата рамка. И не би следвало да я харесва

"Тя е частично прекомерно амбициозна, имайки поради и обстоятелството, че държавната администрация няма да бъде усъвършенствана. Всички тези заплащания би трябвало да бъдат направени в действителната стопанска система, където такова нарастване няма да бъде постигнато”, разяснява преди дни ръководителят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев. В случая може само да се добави, че администрацията няма да бъде усъвършенствана, тъй като служителите са лоялен електорат. И прекомерно огромен като брой също.

В началото на 2019 година "Банкеръ " написа, че държавното управление задейства екшън проект за редуциране на администрацията. Тогава вицепремиерът Томислав Дончев, който е и отговорник за към момента неслучилата се промяна при служителите, разгласи, че първата вълна съкращения ще обхване 1600 чиновници от другите ведомства.

Не е ясно дали това се служи, само че даже и при толкоз уволнения чиновническата войска остава голяма. Откакто Бойко Борисов и ГЕРБ поемат ръководството на страната през 2009 година, държавните и общинските служители са общо над 130 хиляди души. Проверка в заверените държавни отчети демонстрира, че в края на 2017-а тя към този момент наброява 139 665 души. Впечатление прави, че нейната бройка скача осезаемо след идването на Борисов. В последната година от мандата на тройната коалиция броят на така наречен чантаджии е рекордно невисок - 80 255 души. Но още в първата година от ръководството на ГЕРБ това число нараства до 135 691 и в края на първия кабинет на Бойко Борисов доближава 144 875 бройки.

Вече е ясно за какво няма мощна политическа воля за справяне с бюрокрацията и за какво за втора година Горанов залага растеж на заплатите и
бонусите. Тази войска от служители може да промени развоя на всички избори. Още повече на локални. А държавните войни би трябвало да са наясно кой държи и хляба, и ножа.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР