Ако темата за пътищата не беше тъжна, щеше да бъде

...
Ако темата за пътищата не беше тъжна, щеше да бъде
Коментари Харесай

Кирил Добрев: Темата за пътищата е много тъжна

Ако тематиката за пътищата не беше тъжна, щеше да бъде доста смешна. От Българска социалистическа партия сме поредни по тази тематика, съобщи зам.-председателят на Българска социалистическа партия Кирил Добрев.

Още преди година с Жельо Бойчев внесохме сигнал до ОЛАФ и прокуратурата за всичко, което се случва по автомагистрала „ Марица ”. Последваха оставки, повдигнати обвинявания, арести във компании, упрекнати за точене на Данък добавена стойност. След това минахме през качеството на пътищата. Факт е обаче, че некачествените пътища не са проблем на изпълнителя. Те са проблем на АПИ и държавните органи – тези, които ги одобряват, сподели още Добрев. Той разясни, че кардиналната позиция на Българска социалистическа партия постоянно е била, че страната е виновна по този въпрос и че строителят прави това, за което му се заплаща. „ Когато му се заплати и му се прибере половината сума, разумно е пътищата, които прави, да ги направи с два пъти по-малко асфалт и трошляк. Затова в този момент са в това положение, в което ги виждаме ”, безапелационен бе Добрев.

„ Минахме през момента, в който корупцията към този момент убиваше – казусът в Своге. Днес сме очевидци на следващите безумия – една от най-известните малките екрани направи следствие и сподели по какъв начин се работи по трасе, което към момента е обект на социална поръчка, без да е определен реализатор. И никой от държавните институции не знае кой работи по техния терен. Аз разбирам бъдещия строител – когато се бави оповестяването на претендента, се съкратяват периодите за осъществяване. И в лицето на този реализатор ние имаме един виновен човек, който е решил да си направи работата авансово, тъй че да не губи време за някакви геоложки изследвания, което време ще употребява за другия действия ”, сподели Добрев. Той разясни, че тънкият миг е, че те са се увлекли до такава степен, че одобряват нещата за действителност, без даже да са се случили. От Българска социалистическа партия с интерес ще наблюдават по какъв начин ще приключи тази сага.

По тематиката автомагистрала „ Хемус ” Кирил Добрев разяснява: „ Още преди нова година декларирахме, че следим деликатно по какъв начин ще се изразходва милиард и триста милиона лв. публичен запас. Сега излиза наяве, че „ Автомагистрали ” нямат такава техническа алтернатива ”. Той сподели, че от Българска социалистическа партия са получили отговор от АПИ и изброи листата от компании, като направи уточнението, че от Българска социалистическа партия нямат искания към компаниите: „ Да не бързат да стачкуват, тъй като не са отговорни те. Виновна е системата и страната, която заобикаля публичните поръчки. Ние нямаме нищо срещу компаниите, само че тук има герои, които си познаваме от предишното ”, сподели Добрев. По думите му измежду имената на компаниите с едни и същи рамкови контракти са „ ПСТ Груп ”, „ Грома Холд ” – преди „ Агромах ”, „ Галчев Инженеринг ”. Имаме техника, имаме материали, имаме контракт за осъществяване – това е всичко. Какво в действителност ще прави „ Автомагистрали ” - просто ще следи един развой, който ще се прави ”, заключи Добрев.

Той изясни, че всички компании могат да бъдат открити в настоящия въпрос, заложен от народния представител Георги Свиленски. „ Наистина е доста тъжно. Ползвам името на една дребна компания, която е в този контракт – може би тя е доста правилна, назовава се „ Омерта ”. Омертата е клетва, която дават мафиотите, с цел да запазят името на създателя на закононарушението. Ето това е действителността и действителността в строителството на българските пътища ”, заключи зам.-председателят на Българска социалистическа партия.

Георги Свиленски: Притесненията ни за избора на " Автомагистрали " за строител на " Хемус " се оказаха основателни

" Заради терзанията ни, че 1,350 милиарда лева, които държавното управление има желание да даде на " Автомагистрали " ЕАД за градежа на Автомагистрала " Хемус ", ще бъдат разпределени в други компании, поставихме два въпроса на министъра на районното развиване и благоустройството ", съобщи зам.-председателят на ПГ на " Българска социалистическа партия за България " Георги Свиленски. Той посочи, че въпросите са за готовността на държавната компания да осъществя този огромен план и какви са подписаните рамкови съглашения, какъв брой са и с кои компании.

Свиленски разяснява, че от отговора на първия въпрос се схваща, че " Автомагистрали " ЕАД има 20 строителни машини, 107 служащи, 25 инженери, специалисти, инспектори, счетоводители и адвокати. Той добави, че в изявление изпълнителният шеф на компанията твърди, че за строителството на Автомагистрала " Хемус " са нужни най-малко 50 проектанти и 700 служащи. " Притесненията ни се оказаха основателни и желаеме да знаем- каква е компетентността на тази компания и готовността й да извърши качествено плана, стартирайки по едно и също време от три или четири места ", съобщи националният представител.

Георги Свиленски сподели още, че по отношение на въпроса за рамковите съглашения са изпратени и три писма. " На първото ни писмо ни бе отговорено, че такива няма, на второто- че са две, а в отговор на третото ни писмо министър Петя Аврамова даде лист от 30 - 40 компании, които имат рамкови съглашения с " Автомагистрали " ЕАД. Самите съглашения обаче не ни бяха предоставени ", сподели още Георги Свиленски.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР