Ако търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай се

...
Ако търговската война на президента Доналд Тръмп с Китай се
Коментари Харесай

Търговската война влошава ситуацията за Apple

Ако комерсиалната война на президента Доналд Тръмп с Китай се задълбочи още повече, обстановката за Apple, която и в този момент не е розова, може да придобие още по-черни краски. И това би било целесъобразно.

Акциите на софтуерния колос бележат оттегляне с 12% през последния месец, сочат данните на Yahoo Finance. Инвеститорите се притесняват, че обтегнатите връзки сред Вашингтон и Пекин ще обиден съществено десетки корпоративни колоси, които разчитат прекомерно доста на китайския пазар за своя бизнес. Акциите на Apple се сринаха под 50-дневните, 100-дневните и 200-дневните междинни ставки - явен знак, че търговците считат, че финансовите вероятности пред Apple не са по никакъв начин безоблачни, наред с тези пред световните търговски условия.

„ Мисля, че Apple има обилни усложнения в Китай. Това изяснява и за какво те се пробват да разнообразят своето азиатско присъствие”, изяснява специалистът по китайския пазар в Yahoo Finance The First Trade, Параг Ханна, съгласно който в случай че компанията не понижи зависимостта си от Китай, я чакат тежки дни.



А зависимостта на Apple от Китай е голяма и това излиза наяве от всеки финансов отчет на компанията. Ръководената от Тим Кук корпорация, разчита на стотици снабдители в Китай за производството на своите iPhone, iPad, Apple Watch и други артикули. Производственият модел на Apple от години е ориентиран към допустимо най-евтините артикули и генерирането на оргромни облаги от потребителите в Съединени американски щати.

Сега обаче, с непредвидим президент като Тръмп, който наподобява подготвен да вкара и по-строги стопански ограничения против Китай, Apple евентуално ще бъде принудена да изнесе част от продукцията си отвън страната. Това ще коства обилни средства на софтуерния колос и то в две направления.

На първо място, индустриалните разноски ще се усилят, когато производството се реалокира в по-скъпи райони като Индия. И второ - Apple ще би трябвало да усили цените на своите артикули, с цел да компенсира по-високите си разноски, което няма по какъв начин да не се отрази на търсенето.

Междувременно утежняването на връзките сред двете стопански суперсили може да утежни и търсенето на артикули на Apple в Китай. Защо китайците би трябвало да купуват продуктите на американската компания, когато могат да се получат по-евтина опция, създадена в личната им страна?

Продажбите на Apple в Китай

Трябва да се има поради, че Apple е осъществила продажби за 51 милиарда $ в сегмента „ Greater China” в рамките единствено на фискалната година, завършила на 29 септември 2018 година Това е третият по величина район за Apple, след Америка и Европа. Към днешна дата обаче, може да се каже, че продажбите на Apple в Китай към този момент са станали жертва на националистическите подбуди.

„ Ние имаме вяра, че икономическата среда в Китай е в допълнение повлияна от възходящото напрежение в търговията със Съединени американски щати. Тъй като климатът на възходяща неустановеност тегнеше върху финансовите пазари, резултатите като че ли бързо доближиха и до потребителите. Интересът към нашите магазини и сътрудници в Китай понижава в хода на тримесечието. Пазарните данни демонстрират, че свиването на пазара на смарт телефони в Китай е изключително остро”, написа Тим Кук, CEO на Apple, в писмо до вложителите при започване на януари.

Продажбите на Apple в сегмента „ Greater China” за шестте месеца, завършили на 30 март, бележат спад от 25% и доближават 23,4 милиарда $.

Източник: computerworld.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР