Ако световната търговска разпра тласне света в рецесия, Русия и

...
Ако световната търговска разпра тласне света в рецесия, Русия и
Коментари Харесай

Русия и Южна Корея - най-подготвени за глобална рецесия

Ако международната комерсиална свада тласне света в криза, Русия и Южна Корея ще са най-хубавите места от групата на разрастващите се стопански системи, където вложителите да приютят парите си, сочи разбор на Saxo Bank. И двете страни имат високи действителни лихвени проценти и бюджетни остатъци, което дава необятно поле за маневри на паричните стратези да се нагодят към спада посредством парични или посредством фискални ограничения. И рублата и южнокорейският вон имат капацитет да изпреварят валутните си съперници по финансови резултати.

Въпреки че световната криза не е в основата на разбора на банкерите, те считат, че си коства да се оцени въздействието на комерсиалния дебат сред Вашингтон и Пекин. Германия може да изпадне в техническа криза през третото тримесечие, а предварителните знаци сочат, че е налице растяща заплаха растежът в Китай да падне под 6% през идната година.

Бъдещият ръководител на Европейската централна банка - Кристин Лагард - също гледа на комерсиалното напрежение като на главно затруднение пред растежа, въпреки че се надява международното стопанство да не допусне бездънен срив. МВФ пък намали през юли прогнозата си за международния напредък на 3.2% - най-ниската стойност от финансовата рецесия насам.

Паричните стратези в Москва натрупат запаси, с цел да лимитират зависимостта на страната от обрати в цените на петрола и от заканите от нови щатски наказания. Рецесионният буфер на Русия е бил в размер на 1% от Брутният вътрешен продукт, по данни на МВФ от април 2019-а. Инфлацията в страната падна през тази година, което дава опция на "Банк России " да стартира постепенно да намалява лихвите.

Южна Корея е построила рецесионен буфер от 2.1% от Брутният вътрешен продукт на страната, по информация на МВФ от април. Съществен принос за този резултат има покачването на налозите, постъпленията от които пълнят по-обилно държавната хазна. Рекордно ниска нулева инфлация бе регистрирана през август, което качи действителните лихвени проценти до най-високите им нива от 2014-а.

И Русия и Южна Корея се радват на огромен приток на средства на дълговите им пазари. Задълженията в рубли носят на вложителите 23% годишна рентабилност - най-високата измежду разрастващите се пазари след Тайланд.

Тази розова картина се помрачава от комерсиалната война, тъй като и двете страни са мощно подвластни от износа. Но пък в слабата страна на скалата са огромни стопански системи като Южна Африка и Турция, Индия и Бразилия, където паричните стратези нямат изключително огромни благоприятни условия за маневри, в случай че световният напредък се утежни. Те освен че нямат финансови буфери против възможна криза, само че стойностите им са и мощно "минусови ". По данни на МВФ от април 2019-а, за Турция цената е била минус 3.1% от Брутният вътрешен продукт, за Южна Африка - минус 5.1% от Брутният вътрешен продукт, за Индия - минус 6.9% от Брутният вътрешен продукт и за Бразилия - минус 7.3% от Брутният вътрешен продукт.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР