Ако сте виждали Мона Лиза на живо - този същински

...
Ако сте виждали Мона Лиза на живо - този същински
Коментари Харесай

Не, Мона Лиза не ни следи с поглед

Ако сте виждали Мона Лиза онлайн - този истински шедьовър на Леонардо - доста е вероятно и на вас да ви се сторило, че дамата ви следи с очи. Според немски учени обаче това е най-обикновен психологиески резултат.

" Ако индивидът на дадена картина или фотография гледа тъкмо напряко, на хората може и да им се стори, че той ги следи - коментира проф. Гернот Хорстман от университета на Билефелд. - Дори и погледът да е леко встрани, отново се основава това чувство. В тези случаи отклонението е до пет градуса и индивидът усеща като че ли го гледат към ухото. "

След като вършат над 2000 измервания на погледа на Мона Лиза, учените откриват, че той не е пряк, а е към дясната страна на фена. С такова усещане останали и участниците в опита. Ъгълът на погледа бил приблизително 15,4 градуса. 

" Следователно терминът " резултатът на Мона Лиза " е неакуратен. Той илюстрира мощното ни предпочитание да ни гледат, да бъдем в центъра на нечие внимание, да сме значими за някого, даже и да не го познаваме ", обясни проф. Хорстман.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР