Ако сте учили химия или биология, най-вероятно сте попадали на

...
Ако сте учили химия или биология, най-вероятно сте попадали на
Коментари Харесай

Хромозомите не изглеждат по начина, по който си мислите – създадоха 3D изображение на реална хромозома

Ако сте учили химия или биология, най-вероятно сте попадали на общоприетото X-образно изображение на хромозомите, което демонстрира по какъв начин наподобяват два обвързани между тях хроматида след репликирането на ДНК, само че преди клетъчното разделяне да е завършило. Щом делението завърши, те се разделят и се трансформират в самостоятелни хромозоми.

За страдание, съгласно учените има дребен проблем с този открит знак. „ В 90 % от случаите хромозомите не съществуват под сходна форма “, споделя физикът Юн-Хан Су, който до неотдавна е работил в Харвардския университет.

В проучване, оповестено тази година, Су и неговият екип основават нов способ за обрисуване на 3D организацията на хроматина в човешките кафези. По този метод той ни дава доста по-детайлна визуализация на химията на хромозома.

Цветно изображение на хроматин, основано чрез комплицирана флуоресцентната ин ситу хибридизация и микроскопия със супер висока резолюция. Източник: Xiaowei Zhuang lab

“Изключително значимо е да определим тъкмо тази 3D организацията, в случай че желаеме да научим повече за молекулярните механизми, които се случват под нея, с цел да разберем по какъв начин тази организация контролира геномната функционалност “, споделя старши откривателят Ксиаовей Зуанг.

С помощта на нова 3D система за снимане с висока резолюция (която включва обединяването на голям брой фрагменти на геномния локус по ДНК веригите – откривателите съумяват да пресъздават хромозомите от близко по метод, по който не сме ги виждали в никакъв случай до момента. Дори надникват в някои аспекти на транскрипцията.

Екипът е , с цел да разреши и на други откриватели да ги проучат и доразвият.

Откритията са оповестени в .

Източник:
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР