Ако сте се позабавлявали с историята как високопоставени партийци от

...
Ако сте се позабавлявали с историята как високопоставени партийци от
Коментари Харесай

Костадин Костадинов дописва Гогол, за да обясни абсурда с марката Коста Копейкин

Ако сте се позабавлявали с историята по какъв начин високопоставени партийци от " Възраждане " патентоват прякора на водача си " Костя Копейкин " като комерсиална марка, то сюжетът си има продължение. Негов създател е персонално Костадин Костадинов и става все по-занимателно. И може би малко обидно за съветската класическа литература.

Костадинов, както е известно, по никакъв начин не харесва лепнатото му име, производно на названието на дребната съветска монета. В последния парламент той се саморазпозна, когато депутатът Искрен Митев загатна " Копейкин " от трибуната, заплаши вербално целостта на носа на въпросния депутат, дърпаха се вратовръзки и отново беше намесен съветският публицист Николай Гогол.

Във втория епизод от сагата с комерсиалната марка, Костадинов - посредством обява във фейсбук - доразвива сюжета: " Костя Копейкин " в действителност щяло да е нова фондация. Тя щяла да дава стипендии на даровити деца в региона на литературата и " приз за продажна публицистика ". Разказът обаче стартира с въпрос:

" Чели ли сте " Мъртви души " на Гогол? А знаете ли кой е Гогол? ". Следват допускания, че " жълтопаветниците " не подозират за същестуването на създателя и творбата, тъй като четяли единствено " американски медии ", по тази причина Костадинов " просвещава ":

" В книгата, която е част от съкровищницата на международната и съветската литература, наред с доста герои, се споделя и за един капитан от съветската войска, останал неработоспособен след войната на Русия с Наполеон. Тъй като след войната е пренебрегнат на произвола на ориста от бездушните съветски служители, той събира тайфа разбойници към себе си и стартира да граби пари от богатите помешчици, с цел да ги раздава на бедните хора. Иначе казано - съветският Робин Худ:) Името на този книжовен воин е капитан Костя Копейкин ".

Лекцията по съветска класическа литература е чудесна, още по-добре щеше да е да е вярна. В " Мъртви души " в действителност съществува героят " капитан Копейкин ". Само че той не се споделя Костя. Всъщност не се споделя по никакъв начин - Гогол не му дава нито първо, нито бащино име. Справка - изданието на български език от 1966 година на " Народна просвета " (предполага се, че тогава не е имало зловредни западни въздействия в България - б.р).

Литературната рецензия е изразходила доста мастило за разбор на тази глава от романа-поема на Гогол и въпросната глава " Повест за капитан Копейкин ". Знае се да вземем за пример, че тъкмо тази част от творбата е била мощно проблематична за цензурата по това време в Руската империя. И по този начин нататък.

Защитникът на съветската класика Костадинов на процедура " дописва " по този начин близкия до сърцето му Гогол. Това му дава съображение да твърди, че вследствие на популяризирането на името " Костя Копейкин " от тези, които не са чели " Мъртви души ", " група млади съидейници на Възраждане взеха решение да употребяват голямата реклама на героя, с цел да основат фондация на негово име ".

Как въпросната фондация ще събира пари за стипендии и " приз за продажна публицистика "?

" Парите за фондацията ще се събират от делата против богати и продажни медии, уронващи положителното име на литературния воин, както и името на фондацията. Така ще се продължи традицията парите на богатите нарушители да бъдат вземани и давани на бедните хора:) ", твърди Костадин Костадинов. И заключава по адрес на " необразованите психодесни маргинали ", които са се смяли на акцията по отбраняване на " Коста Копейкин " като комерсиална марка: " Е, който се смее финален, се смее най-добре:) "

Регистрацията на марката е в ход, само че жител заяви в Туитър, че оспорва процедурата.

От претекстовете се схваща, че съгласно подателя на жалбата " Костя Копейкин " все още се употребява необятно в езика или като прякор на водача на " Възраждане ", или като синоним на " народен изменник ", а тези две нормални използва не кореспондират със декларираните артикули и услуги от искащите да записват словесна комерсиална мярка. Вторият мотив е, че поради метода, по който досега се употребява името - пейоративно и нарицателно, появяването на артикули и услуги под такава марка може да се преглежда като " в несъгласие на положителните нрави ". И трето - двойното значение на " Костя Копейкин ", потреблението на марката може да " вкара в подвеждане някои от потребителите по отношение на качеството на стоките и да сътвори разнопосочни упования към стоките с тази марка ".

Не зная дали някой различен желае да губи времето на Вгъзрожденци, само че аз взех решение да опитам, в случай че и да съм наясно, че регистрацията на ТЪРГОВСКА марка " Костя Копейкин " не е като да си запазиш прозвището с магия...

Подал съм несъгласие. И линковете са преднамерено подбрани по този начин.
— The Angry Cat (@Ntheangrycat)
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР