Ако сте се хващали, че не помните някои неща или

...
Ако сте се хващали, че не помните някои неща или
Коментари Харесай

Що е то „мамнезия“ и има ли почва у нас?

Ако сте се хващали, че не помните някои неща или ви е мъчно да се концентрирате по време на бременността, да знаете, че не сте единствено вие. Проучване откри, че цели 64% от бременните дами не могат да се концентрират върху дилемите си. Еха! Щастливки сте, в случай че спадате към останалите 36%.

Но да забележим на какво се дължи това. Има ли научно пояснение за по този начин наречената " мамнезия "? Или явлението е загадъчно и неразбираемо като оня телефонен номер, за който можете да се закълнете, че сте запомнили, само че тъкмо когато ви потрябва, цифрите се сливат в съзнанието ви?

Въпреки че бременните елементарно могат да виждат дефекти в паметта си, има редица други адаптивни поведенчески промени, които не са толкоз явни: като да вземем за пример нараснала сензитивност към евентуални закани. Всъщност бременността и първите няколко следродилни месеца провокират големи промени в мозъка на майката. „ Това е времето в живота ви, когато вашият мозък е най-гъвкав и кадърен на промени ", споделя Джоди Павлуски, теоретичен помощник, който учи психологичното здраве на майката в университета в Рен 1 във Франция. 

Отглеждането на дете и приспособяването към неговите потребности изисква мозъкът на родителя да основава нови неврологични връзки, които да поддържат тези непознати отговорности, сподели Павлуски пред Live Science. Тези промени не са краткотрайни - проучване от 2016 година, оповестено в списанието Nature, употребява фотоси от ядреномагнитен резонанс, с цел да потвърди, че характерна част от сивата материя или мозъчните кафези се трансформира при бременните и че тези промени не престават минимум две години след раждането.

Що се отнася до характерната неврологична връзка сред бременността и паметта, Павлуски споделя, че не познава проучвания, които да потвърждават дали измененията в майчиния мозък способстват за склонността към забравяне. Проведени са някои изследвания, които са оценили паметта на бременните дами като по-ненадеждна. The Guardian споделя, че забравянето на майката може да се дължи на интензивния стадий на акомодация към новия живот.

Важното е, че въпреки да няма изрично научно пояснение за обстоятелството, че съзнанието ви е замъглено, това не значи че преценката ви е погрешна. И даже да ви се постанова да разнасяте тефтерче, с цел да си припомняте значимите задания, никой няма да ви размаха обвинително пръст.

Цветелина Велчева по материали от   .

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР