Ако сте от почитателите на кафе, които се чудят как

...
Ако сте от почитателите на кафе, които се чудят как
Коментари Харесай

Ново проучване: До 25 кафета на ден не заплашват здравето

Ако сте от феновете на кафе, които се чудят по какъв начин да лимитират пристрастеността си и да понижат дневната консумация, ново проучване демонстрира, че може да пиете толкоз, колкото ви е на сърце.

Онези, които доближават до 25 чаши кафе дневно, могат да са спокойни, че това не е нездравословно за здравето им, настояват учени. Някои предишни проучвания посочваха, че кофеинът стеснява артериите, което основава напрежение в сърцето и покачва риска от сърдечен удар. Заради това феновете на кафето бяха предупреждавани да понижат потреблението.

Ново проучване измежду над 8000 души във Англия демонстрира, че пиенето на 5 и даже до 25 чаши кафе дневно не пречи на артериите повече, в сравнение с пиенето на по-малко от една чаша дневно.

Изследването, което е отчасти финансирано от Британската кардиологична фондация, е било показано по време на конференция в Манчестър.

За задачите на проучването специалистите от лондонския университет " Куин Мери " разделили 8412 души на три групи.

Първата била с тези, които пиели по-малко от една чаша кафе дневно. Втората - които пиели сред две и три кафета дневно, а третата - с такива, които пият повече от три дневно.

Някои хора от последната група пиели до 25 кафета дневно, само че междинното количество за участниците в групата било по пет чаши кафе дневно.

Изследователите разкрили, че тези, които пиели до 25 кафета дневно, не били по-предразположени към стесняване на артериите, в сравнение с тези, които пиели по-малко от една чаша кафе дневно.

Всички участници са били прегледани с ядрено-магнитен резонанс и с инфрачервен тест на пулсовите талази и резултатите се оказали годни даже когато се вземат поради и други фактори като възраст, тегло или тютюнопушене.

Д-р Кенет Фънг от университета " Куин Мери " споделя: " Въпреки голямата известност на кафето в целия свят разнообразни сведения могат да откажат хората да му се любуват. Макар да не можем да потвърдим причинно-следствената връзка в това проучване, нашето изследване демонстрира, че кафето не е неприятно за артериите, както предходни проучвания настояват. "

Проф. Метин Авкиран, асоцииран медицински шеф в Британската кардиологична фондация, разяснява, че проучването изключва един от евентуално нездравословните резултати на кафето върху нашите артерии.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР