Ако сте от почитателите на кафе, които се чудят как

...
Ако сте от почитателите на кафе, които се чудят как
Коментари Харесай

До 25 кафета на ден не заплашват здравето, твърди ново проучване

Ако сте от феновете на кафе, които се чудят по какъв начин да лимитират пристрастеността си и да понижат дневната консумация, то ново проучване демонстрира, че може да пиете толкоз, колкото ви е на сърце.

Онези, които доближават до 25 чаши кафе дневно, могат да са спокойни, че това не е нездравословно за здравето им, настояват учени. Някои предишни проучвания посочваха, че кофеинът стеснява артериите, което основава напрежение в сърцето и покачва риска от сърдечен удар. Заради това феновете на кафето бяха прдупреждавани да понижат потреблението.

Ново проучване измежду над 8000 души във Англия демонстрира, че пиенето на 5 и даже до 25 чаши кафе дневно не пречи на артериите повече, в сравнение с пиенето на по-малко от една чаша дневно.

Изследването, което е отчасти финансирано от Британската кардиологична фондация, е било показано по време на конференция в Манчестър.

За задачите на проучването специалистите от лондонския университет " Куин Мери " разделили 8412 души на три групи.

Първата била с тези, които пиели по-малко от една чаша кафе дневно. Втората - които пиели сред две и три кафета дневно, а третата - с такива, които пият повече от три дневно.

Някои хора от последната група пиели до 25 кафета дневно, само че междинното количество за участниците в групата било по пет чаши кафе дневно.

Изследователите разкрили, че тези, които пиели до 25 кафета дневно не били по-предразположени към стесняване на артериите в сравнение с тези, които пиели по-малко от една чаша кафе дневно.

Всички участници са били прегледани с ядреномагнитен резонанс и с инфрачервен тест на пулсовите талази и резултатите се оказали годни даже, когато се вземат поради и други фактори като възраст, тегло или тютюнопушене.

Д-р Кенет Фънг от университета " Куин Мери " споделя: " Въпреки голямата известност на кафето в целия свят, разнообразни сведения могат да откажат хората да му се любуват. Макар да не можем да потвърдим причинноследствената връзка в това проучване, нашето изследване демонстрира, че кафето не е неприятно за артериите, както предходни проучвания настояват. "

Проф. Метин Авкиран, асоцииран медицински шеф в Британската кардиологична фондация, разяснява, че проучването изключва един от евентуално нездравословните резултати на кафето върху нашите артерии.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР