Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят

...
Ако сте от хората, които очакват лятото, за да осъществят
Коментари Харесай

КЗП информира какви са правата ни при проблем с автобусна или авиокомпания

Ако сте от хората, които чакат лятото, с цел да осъществят от дълго време мечтано пътешестване, тогава е добре да се запознаете с най-важните си права в обстановки, в които можете да попаднете при използването на рейс или аероплан. Експертите на Комисията за отбрана на потребителите дават информация, която може да ни бъде потребна, когато сме на път.

В случай че рейсът закъснее...

При забавяне над 2 часа имате право да получите назад парите си за билета или на различен превоз до крайната дестинация. Ако закъснението е повече от 90 минути или се стигне до анулация на пътешестване с дълготрайност над 3 часа, компанията следва да Ви обезпечи храна или питиета. При нужда - и настаняване за две нощувки в хотел на цена до 80 евро на нощувка. Имайте поради, че това обезщетение отпада, в случай че превозвачът може да потвърди, че отмяната/закъснението се дължат на непреодолима мощ - тежки атмосферни условия или съществени естествени бедствия.

Ако автобусната компания загуби багажа ми?

Имате право на обезщетение. Ако вредите са вследствие на пътно-транспортно произшествие, размерът на компенсацията на единица багаж не може да бъде по-малък от 1200 евро.

Как да защитя правата си пред автобусния транспортьор?

Свържете се с него и предявете претенция. Пазете всички документи, свързани с пътуването и доказващи Вашите искания, с цел да приложите копия от тях към жалбата си. В случай че отговорът на превозвача не ви удовлетворява, можете да се обърнете към профилирания надзорен орган - Изпълнителна организация „ Автомобилна администрация " или към Европейския потребителски център - когато превозвачът е регистриран в друга европейска страна.

При анулиран полет...

Авиокомпанията следва да Ви предложи нов маршрут до крайната точка на пътуването при сравними транспортни условия на първата допустима дата или на по-късна дата, комфортна за вас според от съществуването на свободни места. Другата опция е да Ви възвърне цената на билета в период до 7 дни. Може да имате право на обезщетение от 125 до 600 евро, като размерът му зависи от дистанцията на полета. Това обезщетение обаче може да отпадне при положение, че превозвачът Ви е уведомил за анулацията най- малко 14 дни преди полета или пък успее да потвърди, че тя се дължи на изключителни условия.

Ако полетът закъснее...

При забавяне над 2 часа имате право на храна и питиета, а при нужда - и на настаняване и превоз от летището до хотела и назад. Ако закъснението на полета е повече от 5 часа, може да поискате възобновяване на цената на билета. В случай че пристигнете с повече от 3 часа по-късно от плануваното, може да имате право на обезщетение, като размерът му зависи от размера на закъснението. Това право е годно единствено в случай че забавянето не се дължи на изключителни условия.

Какво е компенсацията за багажа при самолетните полети?

Ако багажът ви бъде развален, занимателен или загубен, може да имате право на обезщетение с оптимален размер до 1220 евро.

Как да получа обезщетение за изгубен или развален багаж?

Още при идването на летището попълнете протокол за изгубен, надлежно - развален багаж. Подайте тъжба към самолетната компания, като към нея приложите протокола и електронните билети. Срокът за подаване на жалбата е до 7 дни от приемането на багажа ако е бил развален, и до 21 дни, когато е занимателен. Добре е да разполагате с касови бележки за доказване цената на изчезналите движимости, защото в противоположен случай превозвачът може да дефинира компенсацията за изгубения багаж съгласно неговото тегло.

• Кой може да ми окаже подпомагане при проблем с самолетна компания?

Първо се обърнете към самия транспортьор, а след това помощ можете да потърсите и от Мрежата Европейски потребителски центрове, както и от профилирания надзорен орган в съответната страна, който за България е Главна дирекция „ Гражданска въздухоплавателна администрация ".

„ На интернет страницата на функциониращия към Комисията за отбрана на потребителите Европейски потребителски център има калкулатор за полети, посредством който можем да проверим имаме ли право на обезщетение и да пресметнем точния му размер в нашата съответна обстановка ", припомнят от КЗП.
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР