Ако сте от хората, които обичат да четат за пътувания,

...
Ако сте от хората, които обичат да четат за пътувания,
Коментари Харесай

Пътешественичката Мария Стоянова пред Expert.bg: Приключението е да излезеш от зоната си на комфорт

Ако сте от хората, които обичат да четат за пътувания, сигурно сте попадали на Travelling Buzz - цветният и потребен блог на Мария Стоянова. В него тя споделя за множеството си завършения, само че и дава скъпи препоръки на други пътешественици за дестинации както в България, по този начин и в чужбина. Профилите ѝ във Фейсбук и Instagram пък са следвани от хиляди хора. Кои са обичаните ѝ дестинации, каква съгласно нея е дефиницията за премеждие и какво харесват познатите ѝ чужденци в България - ето какво показа пред Expert.bg Мария по тези и други тематики.

Здравей, Мария. Би ли разказала по какъв начин и за какво реши да си направиш блог за пътуване?

Идеята за блога се зароди след първото ми пътешестване отвън България - преди 5 години в слънчева Сицилия. След него, започнах да възнамерявам редица пътувания, за които не намирах задоволително информация. Затова взех решение да стартира да споделям.

Блогът ти е на британски език, значи ли това, че е ориентиран най-вече към чужденци?

Да, блогът ми е единствено на британски език. Има няколко аргументи за това. На първо място, доста чужденци нямаха визия какво може да се види в България. Не е най-популярният избор за пътешествениците, по тази причина и потребността от информация на британски език е налице.

От друга страна, пътувайки в България, се сблъсквам с доста компликации. Поставих се на мястото на чужденците, които идват тук, без да схващат езика. Затова взех решение посредством блога си да оказа помощ на пътуващите чужденци, които се интересуват от България, а и от другите ми пътешествия, които постоянно са на не толкоз известни места.



Предполагам, че си общувала с много хора от други страни, посетили България. Какви са усещанията им от страната ни?

Много от чужденците, които посещават България, нямат визия какво да чакат. Затова и най-често са прелестно сюрпризирани. Чужденците в действителност харесват храната ни, планините и дребните китни градчета.

Пишеш, че искаш да вдъхновиш читателите си да се впускат допълнително завършения. Какво обаче е приключението съгласно твоята формулировка? Дали става въпрос единствено за пробване на рискови спортове да вземем за пример или може да бъде нещо персонално по отношение на ползите на всеки?

Според мен, приключението е да излезеш от личната си удобна зона. За някои това може да бъде рисков спорт, за други нещо просто като да избереш нов път до офиса. Смятам, че всеки непрекъснато би трябвало да търси нови завършения, с цел да се любува оптимално на живота и да опознава себе си и света.

В тази връзка – кое е най-незабравимото ти премеждие, претърпяно по време на пътешестване?

Това лято се научих да карам сърф… без да мога да плавам. Изпитвам и боязън от дълбока вода. За мен това беше същинско премеждие, което мъчно бих не запомнила. Винаги ще помня и скока с парашут в Испания - едно от най-екстремните неща, които съм правила.

Двете авантюристичен седмици, прекарани в Индия с рейс, както и обиколката с трен на Мароко и прехода в Атласките планини, още веднъж в Мароко, са също неща, които мъчно биха излезли от мозъка ми.



Кои са обичаните ти дестинации в България и чужбина?

Много е мъчно да се каже, тъй като всяко място ти става обичано, поради нещо характерно. В чужбина - може би Андалусия в Испания, тъй като съумях да прекарам 5 месеца там и се влюбих в културата и всички дребни градчета в близост. В България - Родопите са обичано място, а по морето - Северното Черноморие, към Каварна и Тюленово.

Случвало ли ти се е да се разочароваш от странствуване, за което си имала огромни упования?

Случвало се е обещано място да не е това, което хората са описвали. Според мен е значимо да пътуваш без предразсъдъци и да се оставиш да бъдеш сюрпризиран.



Пътувала ли си сама? Смяташ ли, че това има своите преимущества?

Пътувала съм сама, само че постоянно в дестинацията съм срещала другари, с които продължаваме приключението. Соло пътуването има изключителни преимущества - оказва помощ ти да опознаеш себе си и да се фокусираш върху личните си сили и ползи. Какво по-хубаво от това?

Можеш ли да дадеш някакви препоръки на читателите за това по какъв начин най-пълноценно да се насладят на пътуването си?

Да пробват най-малко по едно рисково премеждие по време на пътуванията си, с цел да опознаят дестинациите по малко по-различен метод.

Интервю на Деница Райкова

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР