Ако сте наистина добри в работата си, най-вероятно се гордеете

...
Ако сте наистина добри в работата си, най-вероятно се гордеете
Коментари Харесай

Намери точния човек, възложи му да поема отговорност

Ако сте в действителност положителни в работата си, най-вероятно се гордеете с това, което сте постигнали, и желаете да продължавате да вършиме нещата по вашия си метод, с цел да сте сигурни, че те се правят вярно. Това обаче е остаряло схващане за работата на водачите. Според по-новата школа на ръководството, в случай че желаете нещо да бъде свършено по допустимо най-хубавия метод, би трябвало да се научите да делегирате дейно. Трябва да се уверите, че най-компетентните и можещи хора в правят това, в което са най-хубави. Ето няколко съвета, които ще ви оказват помощ да делегирате по-ефективно:

Изберете верния човек

Първото нещо, което би трябвало да извършите, когато желаете да делегирате някаква задача, е да намерите точния човек за нея. В бизнеса не съществува по-голяма загуба на време от това да възложите значима задача на неверния човек. Много постоянно водачите делегират задания на чиновници, които не могат да се оправят с тях на високо равнище. Уверете се, че индивидът, на който възлагате значим план, е верния за работата.

Задайте ясни условия и упования

След като изберете точния човек за задачата, отделете време, с цел да обсъдите какво се желае и чака от него. Трябва да се уверите, че индивидът е подготвен да се ангажира с тези условия и да поеме отговорност за тяхното осъществяване. Колкото повече дискутирате задачата и стремежи краен резултат, толкоз по-ясно ще бъде за служителя какво тъкмо желаете от него, а това способства за неговата успеваемост при осъществяването на задачата.

Споделете вашите желания

Ако желаете дадена задача да бъде изпълнена по тъкмо избран метод, би трябвало да обясните малко по малко метода, които желаете да бъде следван от служителя, които ще натоварите с нейното осъществяване.

Дефинирайте съответни мечтани резултати

Улеснете работата на вашите чиновници, като им дадете съответни и елементарно измерими резултати, които да преследват. Обяснете какво би трябвало да се направи, по какъв начин би трябвало да се направи и за какво, с цел да могат хората да схванат при какви условия тяхната работа ще се смята за триумф.

Поставете акцент върху противоположната връзка

Поискайте от служителя, на който сте делегирали задача, да ви държи непрекъснато в течение с напредъка, който е постигнал. Това е единствения метод да бъдете несъмнено, че той в реалност схваща какво се изисква от него и какви са резултатите, които би трябвало да реализира.

Насърчете задаването на въпроси

Уверете се, че постоянно сте разполагаем на чиновниците си за въпроси към дилемите, които сте им делегирали. Бъдете отворени за оферти за промени в работния развой. Нека чиновниците ви да знаят, че могат да разчитат на вашата поддръжка, когато имат потребност от нея. Има директна връзка сред това какъв брой хората дискутират работата си със своите ръководители и това какъв брой са ангажирани с нея и какъв брой добре я схващат и одобряват. Делегирайте по подобен метод, че вашите чиновници да имат възприятието, че могат да се оправят добре с работата.

Управлявайте времето

Задайте краен период и график за осъществяване на задачата. Същевременно с това организирайте чести срещи със чиновниците, на които те да рапортуват за постигнатия прогрес и за проблемите, пред които са се изправили.

Позволете им да поемат отговорност

Разрешете на индивида, на който сте делегирали работа, да поеме цялостна отговорност за задачата, която би трябвало да извърши. По този метод вие ще демонстрирате, че му имате доверие и че вярвате в способността му да се оправи със задачата. Колкото по-често давате на точните хора опцията да носят цялостна отговорност за техните дейности, толкоз по-компетентни и уверени в работата си ще станат те.

.........................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя блог.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР