Ако сте лидер, мениджър или шеф, знаете добре как се

...
Ако сте лидер, мениджър или шеф, знаете добре как се
Коментари Харесай

Не вършете тяхната работа!

Ако сте водач, управител или началник, знаете добре по какъв начин се стоят нещата при управническите функции – всичко се случва едновременно, няма време за отмора и всички разчитат на вас да реагирате бързо и уверено.

Способността да действате на време при комплицирани обстановки и да вземате светкавични решения е основна за положителното водачество. Тя се основава на това да знаете по какъв начин да избягвате разсейването и да гледате на нещата в вероятност.

Ето няколко метода, по които положителните водачи резервират вниманието си върху личните си задания и заобикалят обстановката, в която правят работата на другите:

Те се концентрират върху значимите неща

Добрите водачи не си разрешават да изпускат от взор огромната картина, изпълнявайки задания от непознат лист. Вместо това те резервират фокуса си върху най-важните неща за тях и поддържат вниманието си съсредоточено върху тези основни задания – всеки ден и от самото начало.

Те не се поддават на страстите

Всички познаваме водачи, които непрестанно се тормозят, че другите не вържат работата си толкоз добре, колкото самите те биха могли. Най-добрите ръководители слагат тези и се концентрират върху личните си отговорности.  Те може да имат терзания, само че в последна сметка се доверяват на способността на своите чиновници да извършват предоставените им задания.

Те слушат и се учат

Най-добрите водачи не стопират да търсят  нови знания в разнообразни области. Не бъдете началник, който демонстрира подправен интерес към непознатото мнение и постоянно работи по метода, по който си е наумил авансово. Слушайте и се учете.

Те не са предубедени

Лидерите, които гледат на нещата в вероятност, не разрешават персоналният им опит да засенчи тяхната обективност. Те работят интензивно, с цел да схванат и преодолеят своите предразсъдаци, тъй като знаят какъв брой нездравословни могат да бъдат в работата.

Те не вършат от мухата слон

Добрите водачи не вършат от мухата слон всякога, когато нещо се обърка. Те са в положение да се абстрахират от моментната си нервност и да видят грешките, злополуките и нещастните условия такива, каквито са, без да им придават по-голяма значимост от нужното.

Те не съдят другите

Осъдителният метод към другите е сигурен метод да загубите визия за действителността. Не бъдете от тези водачи, които си построяват отзиви и стигат до изводи, преди да са се срещнали с всички обстоятелства. Необоснованите догатки могат да навредят неимоверно на връзките ви с другите.

Те не изпитват потребност да бъдат най-умния човек в стаята

Дори да са извънредно интелигентни и ерудирани, положителните водачи не живеят с илюзията, че знаят всичко. Изслушването на разнообразни гледни точки и непрекъснатото учене им разрешава да имат по-широко и задълбочено схващане за процесите в работата.

Лесно е да се поддадете на изкушението да поемете целия надзор в ръце и да свършите работата на всички останали. Когато обаче сте натоварени с доста задания, би трябвало да се концентрирате върху личните си отговорности и да ги извършите допустимо най-добре.

........................

Лоли Даскал , президент и изпълнителен шеф на консултантската компания Lead From Within, в своя.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР