Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника,

...
Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника,
Коментари Харесай

Не съхранявайте доматите в хладилник

Ако сте един от тези, които държат домати в хладилника, то това проучване евентуално ще ви накара да измененията навиците си. Разбира се, на студено доматите остават свежи по-дълго, само че както се оказва, плодовете (а доматът е плод), при такива условия губят от усета си.

Учените и гастрономите знаеха, че охлаждането на доматите въздейства негативно върху техния усет, само че не бяха сигурни за какво. Според публикация, оповестена в “Proceedings ”, когато температурата падне под 20 градуса по Целзий, гените, виновни за усета на доматите, „ се изключват ”.
“По създание застудява и доматите стопират да създават ароматни съединения ”, изяснява Денис Тиман, създател на проучването в Университета на Флорида. “Тази смяна е необратима. ”
Тиман учи характерностите на доматения усет от 10 години. Преди това разкрила, че доматите дължат своя усет на съединения от захари, киселини и набор от химикали, наречени летливи или ароматни съединения. „ Ароматните съединения, които миришат, съставляват забележима част от усета на доматите “, споделя Тиман.
Предишно изследване е потвърдило, че доматите от хладилника имат същото количество захар и киселина като прясно набраните, само че доста по-малко ароматни съединения.
Първите опити в новото изследване са били ориентирани към установяване на това какъв брой време е належащо, с цел да стартира доматът да губи ароматните си свойства. Учените съпоставят доматите, които са били на студено от един до седем дни с такива, набрани скоро. В резултат на това те разкрили, че в плодовете, които са прекарали най-дълго при ниски температури са тези с минимум летливи субстанции. Когато дават на група доброволци да ги опитат, те дефинират охладените домати като по-малко вкусни от пресните.
Оказва се, че в охладените домати има по-малко протеини, които са виновни за образуването на ароматни съединения, в сравнение с в прясно събраните.<a href= " http://bgnes.com " target= " blank " ><font color=#0000ff> /БГНЕС</font></a>
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР