Ако сте чували за село Българево, то е било по

...
Ако сте чували за село Българево, то е било по
Коментари Харесай

Охлюви по варненски

Ако сте чували за село Българево, то е било по две аргументи - видели сте го на картата на път за нос Калиакра или сте отишли до фермата за миди " Дълбока ". Има обаче и трета, по-неизвестна причина да минете през това малко село до Каварна. През 2010г. в селото е основан относително необикновен за региона бизнес - дребна фамилна плантация за охлюви " Еко-Телус ". Собствениците са Емилия и Пенчо Петкови, които специализират в развъждането на охлюви от типа Helix Aspersa Maxima и по техни думи фермата им е третата по величина в България, споделя " Капитал "..

За да добиете визия какво значи това, ето ви цифри - в парцела, който е огромен близо 5 дка, се отглеждат над 1.5 млн. охлюви. Цялата продукция се употребява в прилежащия ресторант. Фермата " Еко-Телус " е отворена за туристи, а семейство Петкови от предходната година предлага и лични козметични артикули с концентрат от слуз на охлюви.

Фирмата съумява да получи финансова инжекция по мярката " Млад фермер " на Програмата за развиване на селските региони в предишния програмен интервал и по този начин на два пъти се избавя от банкрут. Донякъде това финансиране от общо 50 хил.лв., дружно с волята на семейство Петкови, съумява да резервира бизнеса към този момент девет години. От друга страна, бъдещо европейско финансиране може да помогне за подобряването и разширението на нишата им с козметични артикули с съвременна технология от Франция.

Как се прави бизнес с охлюви

За сходен бизнес е належащо едно основно качество: самообладание. Идеята за плантация се заражда още през 2008-2009 година, споделя Пенчо Петков. По негови думи тогава в България има охлювъден клъстер, който стартира концепцията, че от бизнеса могат да се вършат лесни и бързи пари. В този интервал доста бизнесмени основават лични ферми, само че бързо по-късно банкрутират поради нереалистични упования. Семейство Петкови също са едни от тези, които се възпламеняват по концепцията, само че не стават част от общата наклонност точно поради търпението и способността да устоят финансово. " Печалбата идва след втората-третата година, когато се завърти колелото ", споделя Петков.

Започват с първична инвестиция от 80 хиляди лева и с концепцията за плантация за произвеждане и развъждане на охлюви по френски способ. " Най-разпространени са два метода за развъждане на охлюви - френски и италиански ", изяснява Петков. Френският способ има по-добри добиви, само че е и по-скъп, защото изисква инвестиция в зала за репродукция и инкубатори, до момента в който при италианския родителите се пускат във фермата, където се чифтосват, снасят и раждат. Идеята е за френски рандеман, а мястото в Българево, на което сега е ситуирана фермата, е фамилно и се оказва уместно за развъждането на охлюви. Така през 2010 година " Еко-Телус " към този момент е действителност. Фермата се намира на половин километър от Черноморския бряг и тази непосредствена непосредственост прави климата подобаващ за развъждането на охлюви. " На мястото има морски климат, огромна мокрота и преимуществото е морето, и обстоятелството, че местността е част от Натура 2000, което я прави чист регион ", описват Петкови.

 Охлюви по варненски
© Цветелина Белутова, Капитал

Още първоначално Петкови се насочват към пазара отвън България - главно във Франция, като първата година съумяват да създадат два огромни износа. На първо време работят с логистични компании, само че след това купуват личен превоз благодарение на европейско финансиране и даже стартират да изкупуват непознато произвеждане. И тъкмо когато всичко върви по проект, бизнесът им претърпява два следващи удара.

Два нокдауна и отново на крайник

Първият е през 2013 година, когато техен камион катастрофира край Виена и губят над 5 т продукция. Вторият идва на идната година - 2014 година, откакто всички дребни охлюви се давят в проливен дъжд. " При втория банкрут бях подготвен да се откажа, само че жена ми ме убеди, че би трябвало да стана и да продължа, спомня си Петков. Тогава през 2015 година извънредно мъчно и с последни старания се опитахме да възродим бизнеса и превърнахме фермата в туристическа атракция. "

Спасението " Млад фермер "

До момента във фермата са вложени към 300 хиляди лева, като 50 хиляди лева - или цяла една шеста от парите, семейство Петкови получават по размер " Млад фермер " по Програмата за развиване на селските региони, съфинансирана от Европейския аграрни фонд за развиване на селските региони. Същата мярка я има освен по програмата, само че и от директните заплащания на дотациите, които още веднъж са част от кохезионната политика на Европейския съюз и разплащателна организация за тях е Държавен фонд " Земеделие ".

 Охлюви по варненски
© Цветелина Белутова, Капитал

Любопитното е, че не е било належащо да отделят прекалено много време, с цел да търсят финансиране или да изследват. " Всеки от тази сфера (земеделската - бел.ред.) знае, че има стратегии и планове от кохезионната политика на Европейски Съюз ", прецизира Пенчо Петков. Семейството кандидатства за финансиране през 2012г., през предишния програмен интервал, като и двамата са впечатлени от това какъв брой елементарно и безпрепятствено протича процеса. " С жена ми написахме бизнес плана си за една вечер, сглобихме нещата добре. Вярно е, че чисто математически имахме неточности, само че пък те бяха поправени от чиновниците на разплащателната организация Държавен фонд " Земеделие ", които бяха доста толерантни и по този начин с лекост се случиха нещата ", споделя Пенчо Петков. Той счита, че ненапълно от изгода е било това, че бизнесът е бил построен към този миг, когато са подали кандидатура с плана си. " Не срещнахме спънки, в противен случай ", споделя Петков.

През 2012г. получават първата порция заплащане - 50% при утвърждението на плана. " Самият план по мярката " Млад фермер " е за увеличение на стопански единици и за разширение на стопанство. Нашето стопанство беше задоволително огромно и ние нямахме нужда да го разширяваме. Аз към този момент бях вложил личните си пари ", споделя Пенчо Петков. Тъй като към този миг бизнесът е построен и съществува, Петкови употребяват финансирането за закупуването на хладилен превоз, който съставлява транспортно средство, тежко 8.5 тона. " Този хладилен превоз ни даде свободата да доставяме готовата ни продукция в чужбина. Става дума за Белгия и Франция ", сподели Петков. От тогава са спрели с износа, защото към този момент са набрали скорост тук и желаят да развиват българския пазар на продуктите. " Тази помощ от " Млад фермер " беше добра финансова инжекция в този миг. Като цяло, кохезионната помощ беше доста потребна ", добавя той.

 Охлюви по варненски
© Цветелина Белутова, Капитал

За страдание, триумфът с новото транспортно средство не продължава дълго и следва злополуката от 2012 година край Виена, когато губят и доста продукция. Тогава бизнесът попада на ръба на банкрут. " Бях на ръба да спра с този бизнес при злополуката и тъкмо тогава от разплащателната организация ми споделиха, че би трябвало да се постарая и да продължа напред ", споделя фермерът. Така фактът, че фамилията е част от европроект им дава спомагателен тласък да продължат, което след това се оказва вярно решение. Закупуват различен камион и стартират отново да работят.

През 2014 година обаче те още веднъж попадат в тежка обстановка, когато наводняване дави огромна част от охлювите. Спасението обаче идва с вторичното заплащане по " Млад фермер ", което е било от огромна изгода - идващите 50% от 50-те хиляди лв., твърди Петков. " Когато през 2015 година получихме тези пари, средствата ни пристигнаха добре и ние успяхме да възродим бизнеса ", споделя той.

" Тази дотация на нас ни оказа помощ да се спасим от тези два банкрута. При втория банкрут бях подготвен да се откажа, само че и жена ми беше подстрекателката - нямаш право да се отказваш, ставаш и продължаваш ".

Ферма, ресторант, козметика

С течение на времето двамата схващат какъв брой огромен е капацитетът на това, което към този момент са основали. Според Петков фермата им в с. Българево се намира на извънредно стратегическо място, поради близостта до нос Калиакра като известна туристическа дестинация, както и поради самото естество на бизнеса им. Така пет години след началото на бизнеса им семейство Петкови стават първите в България, които отварят фермата си за туристически визити. В момента гостите на " Еко-Телус " могат да видят всички процеси при развъждането на охлювите - от тяхното възпроизвеждане, през снасянето на хайвера, до излюпването на дребните, като част от независимо посещаване или тур-беседа.

 Охлюви по варненски
© Цветелина Белутова, Капитал

Първоначално при представянето на фермата Петкови прибавят и малко дегустационно меню към обиколката на посетителите. Впоследствие виждат мощен интерес към охлювите като деликатес и се вземат решение да отворят ресторант в самата плантация - още веднъж за пръв път в страната. В момента цялата продукция на " Еко-Телус ", както и тази от три по-малки ферми се употребява в ресторанта им " Ескарго ". От 2018 година Петкови имат и лична козметична серия артикули с концентрат от слуз на охлюви, която се създава по тяхна рецепта и с техни артикули в Пловдив. По-рано оферират такава козметика от непознати производители, само че още веднъж поради огромния интерес и по рекомендация на гости вземат решение да основат лична марка.

Бъдещи европейски вложения: в козметиката

Отпечатъкът от финансирането по кохезионната политика на Европейския съюз в историята на " Еко- Телус " е неоспорим съгласно Петков. Без него и без съдействието на чиновниците от разплащателната организация евентуално бизнесът нямаше да съществува, а и да се уголемява в разнообразни браншове. Сега съществуват и други разновидности за дотации и финансиране по европейски планове в границите на кохезионната политика на Европейския съюз, което дава късмет на сходни аграрни бизнеси. Самият Пенчо Петков споделя, че със брачната половинка му изследват и други благоприятни условия. По думите му сега изчаква да стане ясно доколко ще се усвоят средствата, заделени по Програмата за морско дело и аквакултури в сегашния програмен интервал 2014 - 2020г. " Възможно е през есента, септември-октомври, да пуснат опция за кандидатстване за по-свободни планове и там да се включим и ние ", споделя Петков. Би желал да употребява средствата, с цел да вкара " ноу хау " от Европа - нова технология от Франция за бизнеса им в областта на козметиката. Оборудването е скъпо и независимо, без помощта на европрограмите, мъчно ще създадат сходна инвестиция.

И един музей

Петкови залагат напълно на връзката с клиентите и качеството на услугите и продуктите си и това си проличава на всички места във фермата им. Самите те създават рецептите на всичко, което се предлага в ресторанта им, и не престават да са дейни във всеки аспект от работата във фермата. Фермата и ресторантът отварят порти при започване на май и работят до края на октомври. Целогодишно за тях работи още един човек, а при потребност наемат други сезонно. При тях, както и при доста други бизнеси в България неналичието на работна ръка се оказва основен проблем. " Много мъчно се намират хора, които имат предпочитание да се научат и да вършат нещата както би трябвало ", счита Петкова.

 Охлюви по варненски
© Цветелина Белутова, Капитал

Догодина на парцела в село Българево би трябвало да се появи първият по рода си в България музей на охлюва, който съгласно Петкова ще е изключително забавна атракция за деца, възпитаници и туристически групи. Според нея в България към момента се знае извънредно малко за охлюва като тип, за неговите вкусови и козметични качества и това е една от идеите на " Еко-Телус ". В допълнение също от следващата година във фермата би трябвало да проработи и магазин, в който Петкови ще оферират личните си козметични артикули, както и други тематични сувенири, създадени на място. Тази година пък на пазара би трябвало да излязат още две серии от козметичната линия - арома и с розово масло.

За семейство Петкови това е единственият логичен метод за разгръщане. И двамата са уверени, че могат да са бизнесмени и на други места, само че по този начин биха изгубили двете си най-ценни конкурентни преимущества - качеството на продукта. Европейското финансиране пък е разрешило да разширят границите на бизнеса си отвън България и без да са в чужбина. А след това -да го съживят и да му дадат втори късмет да оцелее.

На 13 юни 2019 година в курорта Златни пясъци ще се организира Среща на бизнеса на Черноморието . Дискусията е част от план на Икономедиа за информиране в региона на политиката на доближаване на Европейски Съюз (т.нар. Кохезионна политика). Целта на срещата е опише за плановете, триумфите, провокациите и опциите за развиване в региона, както и да сътвори предпоставки за ефикасен разговор сред дейните компании в района и локалната власт. Повече информация за лекторите, тематиките и мястото на осъществяване може да намерите на страницата на събитието - тук.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР