Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена

...
Ако спре вносът на руски петрол в България, единствената нефтена
Коментари Харесай

Нефтохим спира без руски нефт: Шефът на комбината призна, че 100% от вноса му е кремълски - цените трява да бъдат до 2,40 лв.

Ако спре вносът на съветски нефт в България, единствената нефтена рафинерия у нас Лукойл Нефтохим Бургас ще спре работа, сподели ръководителят на Управителния съвет на предприятието Илшат Шарафутдинов пред БНР.

По думите му е допустимо да се търси импорт на нефт от други страни, само че това ще отнеме време.

" Засега няма такава опасност, само че в случай че се случат отново крайни проявления на забрани на съветския нефт, нищо не можем да подсигуряваме. Засега нито логистика, нито технологии са отработени ", сподели той и добави, че, в случай че спрат танкерите, стопира и Лукойл.

Всъщност, огромната опасност, както му е добре известно не идва от блокираното от Унгария ембарго на вноса на съветски петрол от Европейски Съюз, а от противоположната страна на Черно море.

Очаква се през днешния ден или на следващия ден президентът на Русия Владимир Путин да получи от своето държавно управление неговия проект и график за прекъсване на износа на всевъзможни артикули за " недружески страни ”, който изиска преди 8 дни от кабинета си.

Естествено, нефтът, а също и природният газ, който Кремъл към този момент спря към България и Полша, се чака да бъдат първите два номера в листата на премиера Мишустин.

 

Експертите по интернационалните каузи чакат след бламирането от Унгария на европейското ембарго за импорт на съветски нефт и нефтопродукти този превантивно разгласен ход на Москва да не задейства, само че никой няма действителна визия какво се върти в главата на Путин и неговия министър председател.

" За малко може да има различни, само че дали ще извадим 90, 93 или 95 % никой не може да каже, до момента в който не кажат какъв петрол ще се преработва ", уточни още Шарафутдинов.

Това самопризнание е забавно, защото до момента доминираната от ЛУКойл Българската петролна и газова асоциация обществено обявяваше, че процентът съветски петрол у нас е " единствено 60-70% ”.

По оценки на някогашния финансов заместител – министър по приходните организации, т.е. по акцизите, т.е. по горивата, Георги Кадиев, в действителност сега процентът е 100. Руският шеф на бургаския Нефтохим с неговите " 90 – 93 – 95% ” на процедура удостоверява думите на родния специалист.

Така на процедура се удостоверява и тезата, неведнъж излагана от 19 минути, че цените на горивата у нас са лъжливо повишени – сега съветският нефт се продава на действителни равнища 70 $ (по данни за междинната цена за април на съветската публична държавна статистика) с всички отстъпки, които Кремъл дава на малцината, които го купуват. Т.е. на цените от октомври, когато бензинът и дизелът у нас бяха по 2,39. Не по 2,26-2,27, колкото коства дизелът в София сега – нещо, което 19 минути не престава да написа месеци наред.

В медийното пространство се появиха версии, че можем елементарно да сменяем съветския с различен нефт, тъй като даже при Тодор Живков се употребявал отчасти и ирански. Бедата е, че и тази страна попада под ембарго.

Не е ясно до каква степен е приложим и различен петрол, отчасти използван в Нефтохим при соца – иракския. От една страна, тази страна и целият ОПЕК играят сега геополитически с Русия, от друга – количествата неин експорт са резервирани от по-големи страни. А от трета - не е ясно дали ремонтираните неведнъж за 40 година, когато фактически сме имали контракт със Саддам и сме внасяли иракски нефт, мощности в бургаския комбинат са още годни да го преработват.

Основен съгласно специалистите е въпросът какъв е петролът – за нашите машини се употребявал по-тежък от вида на съветския, а не лек, какъвто преди всичко и главно се използва в Западна Европа.  

Колегите от БНР не попитаха шефа на борда на ЛУКойл, с изключение на за цените на горивата, на които комбинатът е главен снабдител с над 80% от пазара, и за още нещо значимо:

Какво е било разисквано на тайната среща на представители на монополиста с нересорния вицепремиер Асен Василев ?

 

Пламен Валентинов

 

 Снимка: Радио Бургас

 
Източник: 18min.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР