Ако смятате, че Валери Божинов е ненадминат по трансфери, то

...
Ако смятате, че Валери Божинов е ненадминат по трансфери, то
Коментари Харесай

Дебеланкото от Перу, който мечтае за гол на мондиала

Ако смятате, че Валери Божинов е непостижим по прехвърляния, то би трябвало да видите визитката на Луис Техада. Името му може и да не ви приказва нищо, само че нападателят е на международното състезание в Русия. Нещо повече, ветеранът е втори капитан на Панама и даже влезе от пейката в дебютното присъединяване на страната му на Мондиал против Белгия (0:3).

Историята на 36-годишния състезател е повече от любопитна. Матадорът, какъвто е единият от прякорите му, е играл в шест шампионати и общо 15 разнообразни тима през годините. Тези на Божинов са с един по-малко. На три пъти Техада е обличал фланелката на родния „ Тауро “, а в други два случая е бил част от „ Плаза Амадор “. Най-много се е подвизавал в колумбийския шампионат. Там тежкият таран е представлявал пет разнообразни клуба. Номадът е бил още в Съединени американски щати, Мексико, ОАЕ и в този момент е в Перу.

Дебютира на интернационално равнище, когато е едвам 19-годишен, с цел да се трансформира в голмайстор №1 на своята татковина. Техада стартира своята кариера в школата на локалния „ Тауро “. Още с първите си крачки в мъжкия футбол обаче хваща окото с играта си и незабавно получава повиквателна за Панама. Дебютът му идва против Тринидад и Тобаго в другарска среща. Първият му гол на национално ниво е през 2003 година във вратата на Куба.

Към днешна дата известният и с прозвището Дебеланкото футболист, поради казуса с наднорменото тегло, има 43 гола с националната фланелка. А на мондиала се чака да изиграе и последните си мачове за Панама.

„ Отказвам се – разгласи преди време Техада. – Говорих със брачната половинка ми и й обясних, че най-големият подарък от Господ е присъединяване ми на международното с Панама. Реалист съм и съм наясно, че страната ни има доста млади и перспективни играчи, които чакат своя късмет. След края на мондиала ще кажа „ благодаря “ на всички. Но ще продължа на клубно равнище, тъй като в Перу желаят да играя до 50. “

През 2006 година е разгласен за най-хубав от шампионата на родината му, а същият приз сграбчва и през 2011 година, само че към този момент в Перу. През 2015-та Техада демонстративно напусна терена по време на мач от шампионата на Перу, откакто бе обиждан на расова основа от почитателите. Със сигурност не е от отстъпчивост. Израснал е в най-престъпните квартали Сан Хоакин и Караскуила в Панама сити, пробвайки се да се бори за фантазиите си в среда, в която ритането на топка е за загубеняците.

“Имам доста другари, които в този момент са в пандиза, останалите са мъртви – признава Техада. – Сигурно нещо такова щеше да ме сполети и мен, в случай че не бях станал футболист. Понякога си мисля, че единствените неща, които в никакъв случай не стопират са времето и вятърът. Не знам дали щях да бъда мъртъв, в случай че не се занимавах с футбол или пък щях да правя нещо положително. По тази причина благодаря на Бога, че ми удари рамо на време и пое надзор над мен.”

Като дете Техада печели пари, като пази коли към паркове, църкви и учебни заведения. Първите му футболни обувки му подарява негов комшия. Години по-късно той реализира съвсем всичките си фантазии, с изключение на една.

“Готов съм да заменя всички маркирани голове за още един, тук на мондиала – прибавя Техада. – Това е нещото за което бленувам и съм сигурен, че Бог ще ми даде още един късмет да му се отблагодаря за всичко. Световното е най-големият триумф в кариерата ми и когато си потегли от Русия, ще го направя с високо вдигната глава.”

Снимки: Twitter
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА



Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР