„Ако смяташ, че ни си манипулиран, значи си в ръцете

...
„Ако смяташ, че ни си манипулиран, значи си в ръцете
Коментари Харесай

Как да разпознаем манипулацията: Какво да правим с времето в карантина - slava.bg


„ Ако смяташ, че ни си манипулиран, значи си в ръцете на ловък манипулатор”! Тези почивни дни са вододелът сред предходната и новата предизброна акция, а днешният е отдаден на радиото и малкия екран, тъй че взехме решение да ви поднесем лайфхак, отдаден на тематиката по какъв начин да усещаме и да пренебрегваме операцията.

Както прокурорите споделят, че няма почтени хора, а единствено с недоказана виновност, а лекарите – че няма здрави, а нелекувани, по този начин и политиците и публицистите знаят: няма неманипулирани индивиди, единствено неразбрали, че ги манипулират.

Що е то? Психологическо влияние, което цели да натисне мъчителна точка на целта – човек, група хора или цялото общество. Не е наложително операцията да бъде неистина, тъй като тя може да предизвика освен прочувствено, само че и рационално усещане.

За да се реализира, човек би трябвало да бъде добър манипулатор и да е пресметнал авансово целта като човек/група и като предстояща реакция.

Първият лайфхак е да разберем какво най-често целят манипулаторите. Според съветско проучване с 37 000 участници манипулативните цели са подредени по периодичност на потребление по този начин:

1. Чувството на виновност – то е най-деструктивно за човека/групата и може да работи психосоматично – чисто физически – да вземем за пример като болежка, или като събаряне на имунитет да вземем за пример, когато българите са наричани „ тулупи”, диванна войска, и са упреквани, че са отоговрни за дефицита на кревати и коли за спешна помощ, за чийто задоволителен брой в действителност са платили с налозите си, а също за естественото предпочитание за свободно дишане, другарство и придвижване. Всичко това поражда продължителен стрес, който задейства програмата за саморазрушение на организма, което към този момент сме описвали, оттова се срутва имунитетът и хората се разболяват.

2. Чувство за жал – то още веднъж има връзка с възприятието за виновност – гледай индивида, болен, контузен, изнемощял по какъв начин денонощно се трепе за нас, а ние сме неблагодарни и не му даваме, каквото ни желае, не му прощаваме непростимото....

3. Чувство за боязън – какво ще вършим, в случай че Х не се грижи за нас – в случай че няма държавно управление да вземем за пример, в случай, че то нито бие ваксини – вършат го лекари, нито създава народен приход - вършат го работещите

4. Джендърни или полови стандарти – това е игра на нерви и самоопределяне вид „ за какво не си като другите”, разбирано като „ ти си никой”, дефинирана прелестно във кино лентата Дами канят с поредицата реплики: „ Един мъж би трябвало да...”, вариращи от „ да яде много” до „ са изкарва доста пари”.

5. Чувство за лично достолепие – обвързвано с по-горната операция и известно в българския стандарт със заядливия въпрос: „ Кой си ти, бе” – експлоатира страхове от загуба на статус или неналичието му, показване за повече, в сравнение с в действителност сме и по-добри, в сравнение с сме – доста интензивно манипулиране изключително в празници като сегашните

90% от операциите са с прагматичен темперамент. Те имат ясна и точна цел. Най-често това е персонална полза за манипулатора – власт и пари във всеки смисъл на думите.

10% от операциите са от така наречен хедонистичен вид, свързани с метода на живот и удоволствията.

Лайфхакът е по какъв начин да ги разпознаваме и да им се опълчване.

Най-елементарната, само че и една от най-ефективните операции е посредством хвалебствие Тя е примитивна, само че елементарният принцип работи по този начин: „ отключване” посредством комплимент, последвано от предоставяне на кодирана или директна команда.

Как се работи против това? Също просто – одобряваме комплимента, само че отхвърляме командата.

Много постоянно родителите, без да осъзнават, трансформират децата си в жертви на манипулатините практики за цяла живот, като ги възпитават точно по този модел: „ Ти си доста положително дете, изяж си всичко”. Доста хора получават и физически проблеми като наднормено тегло, тъй като им е внушено, че има знак за тъждество сред утвърждението и поглъщането на храна. Формулата им е: „ Дебел човек – добър човек”, до момента в който в очите на другите постоянно е: „ Дебел човек – ленив човек”, а те не го осъзнават, страдат, че остават неразбрани или осмяни и какво им остава да създадат – тъпчат се повече.

Когато човек от дете е бил жертва на наставнически операции, с цел да извършва едно или друго предпочитание, може да се стигне до девиации – постигане или минаване на границата на лудостта. Тук е включен садо-мазо режим, даже родителите да не желаят да си го признаят. Когато го вършат, към този момент е доста късно, тъй като са построили темперамент на жертва, а това като психотип слага децата им в извънредно неприятно състояние за цялостен живот и ги орича на премеждия.

В какво изива това? В предпочитание за отплата под формата на неистово предпочитание за налагане и ръководене на другите. Те от дребни си вършат сюжет, влизат „ във филми”, както споделяме, борят се непременно като възрастни да ги осъществят, да се порадват на своята доминация. Много е типично като реакция за децата на униформени и на учители – хора, привикнали да издават разпоредби. А при децата на родителска композиция еднообразен – учителка, Бойко Борисов е превъзходен образец, резултатът е двоен.

Най-лесно е да се манипулират хора с ниска информационна просвета, а България е не просто последна в Европейски Съюз по медийна просветеност, а е на половина от междинния индикатор за Съюза в това отношение. Това е неразривно обвързвано и с неприятното обучение – по неговото качество за последните 10 години страната падна с 19 места и доближи 83-а позиция.

Как работи манипулаторът най-често? Ако ласкателството не сработи, а след него и удрянето на възприятието за виновност, той отива към провокиране на възприятие за жал. Ако и това не мине, следва основаването на страхове.

Как ние да му се противопоставим? С образуване и ясно обозначаване на персонални граници: „ Ако искаш нещо от мен, кажи го обикновено. Иначе не става/няма да стане”. Това е методът да действаме с човек, който ни е непосредствен. Както към този момент сме писали в разказите за булинга и босинга, за по-далечни на сърцето ни хора, на операцията се реагнира с цялостен игнор.

Как практикува манипулаторът? Задава въпрос, който кодира или напряко съдържа отговора. Това е елементарно разпознаваемо, в случай че одобряваме общуването рационално, а не прочувствено – второто е неточност, която може да ни коства скъпо.

Рано или късно, даже най-небрежните и най-неинформираните жертви на операция се осъзнават. Затова се счита, че операцията не е добра дълготрайна тактика в връзките: без значение дали персонални или примерно на политик/партия/институция с обществото. Все отново сме в Светлата седмица и в реда на нещата е да напомним библейската мъдрост, че всичко прикрито става очевидно.

Манипулаторите свършват зле. Двете неща, които се случват неизбежно даже на най-ловките от тях – през днешния ден нали е „ петък, ден на майстора”, са 2 и все са неприятни.

Манипулаторите развиват параноя, в това число клинична, тъй като моделът им на размишление е: „ Ако аз манипулирам, всички го правят”.

Манипулаторите рано или късно биват разкрити първо от един, след това от различен, след това от всички хора, което ги води до действителна, постоянно мъчителна самотност. В случая с Хитлер и Гьобелс като велики манипулатори изходът е самоубийство, в тази ситуация с експерт – кариерата му потегля като публицист, като Мусолини изходът е обесване – образците са безчет.

Най-важният лайфхак е да си създадем минипрограма за противопоставяне на тези токсични хора.

Първата стъпка е да имаме пълноценна саморефлексия – да осъзнаем коя е мъчителната и точка и да бъдем предпазени от офанзиви против нея по този метод. Втората е, на тази база, да разбием сюжета на манипулатора. Ако той ни зададе един от присъщите си въпроси: Да не би да не си чел/гледал/посещавал/носил/купил...?, да отговорим: Да, не съм или просто: Не съм! „ Никога не обяснявай, в никакъв случай не се оправдавай”, както гласи английският кралски лозунг.

Третата е, като сме наясно със себе си и с манипулативните техники, които могат да се употребяват против нас, да останем неуязвими, а значи – щастливи.
...
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР