Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г.

...
Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 г.
Коментари Харесай

Адв. Димитрова: Трябва да има 20% - 25% увеличение на цените на клиничните пътеки

Ако сметката на едно болнично заведение през януари 2021 година е била 20 хиляди лева, то в този момент е над 55 хиляди лева, т.е. има към три пъти нарастване, само че според от размера на болничното заведение, в случай че тя да вземем за пример е на павилионен вид – в случай че сметката е била 200 хиляди лева, в този момент е 600 000 лева Това сподели пред Нова телевизия адв. Свилена Димитрова, ръководител на Българската болнична асоциация. Трябва да има 20% - 25% нарастване на клиничните пътеки, уточни тя.

Тя бе безапелационна, че ще се наложи за повторно организацията да реагира, тъй като след първата им декларация, вместо отговор, Енергийната комисия на Народното събрание е излязла с решение, че лечебните заведения няма да се компенсират и те още веднъж са били сложени в една обща група с другите субекти.

Адв. Димитрова акцентира, че е доста значително лечебните заведения да бъдат изведени и обособени в една обособена група, тъй като те освен се финансират по различен метод, само че имат и друго значение за българите и националната сигурност на страната.

„ Няма по какъв начин да се реже от каквото и да е, проблемите се наслояват, тъй като сега сме в развой на предоговаряне на клиничните пътеки. Ние борим тази инфлационна наклонност, която ни наложи нарастването на тока и газта, само че ние имаме и голям брой други съставни елементи, които образуват нашите разноски “, сподели тя.

Цените на клиничните пътеки не са ревизирани съществено към този момент съвсем 10 години, а медицинският личен състав чака положителни хонорари. Освен това към този момент две години и половина сме в пандемична конюнктура.

По думите й, не е редно да се оставят лечебните заведения напрегнат, че няма да могат да си платя сметките за ток и да нямаме явен сигнал какво ще се случи оттук насетне.

„ Чух импровизирано, че ще има някакво решение, което ще компенсира цените на тока. Болниците би трябвало да бъдат чути “, безапелационна бе тя.

„ Не може към нас да са сложени всички условия и в това време никой да не се интересува какво споделяме “, акцентира адв. Димитрова.

Коментирайки тематиката за цените на клиничните пътеки, тя изясни, че методът при нарастването на цените би трябвало да бъде диференциран.

Според анализите на ББА най-недофинансирани са процедурите, би трябвало да се стартира оттова, само че като цяло би трябвало да има повсеместен взор върху казуса.

Размерът на потребителската такса също би трябвало да бъде изменен, тъй като тя не е ревизирана от 6 години, добави председaтелката на ББА.

" Това са единствено дребни образци за това, че опазването на здравето е замразено ", заключи адв. Димитрова.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР