Ако сме фенове на кафето, вероятно не можем да си

...
Ако сме фенове на кафето, вероятно не можем да си
Коментари Харесай

Какво ще се случи, ако спрем да пием кафе

Ако сме почитатели на кафето, евентуално не можем да си представим и ден без него. То въздейства както върху тялото, по този начин и върху мозъка, по тази причина и е забавно да знаем какво би се случило, в случай че спрем да го консумираме.

Спокойствие

Кофеинът в кафето ни прави по-активни, само че и по-неспокойни и раздразнителни. Той е стимулант, който усилва равнищата на адреналина, както и на стресовите хормони в организма. Затова в случай че спрем да го консумираме, ще се усещаме доста по-спокойни.

Концентрация

Тук обстановката е с противоположен знак. Ако спрем кафето, е доста евентуално да усещаме отмалялост и да ни е мъчно да се концентрираме. С неналичието на стимулацията от доза кофеин, в тялото се отделя хормона аденозин, който ни кара да се усещаме изтощени.

Но този резултат е единствено в първите седмица-две след отказването на обичаната напитка. След това ще усетим доста покачване на продуктивността и концентрацията, тъй като те към този момент няма да зависят единствено от това дали сме пили кафе, или не.
 Снимка 482229

Антиоксиданти

Една от изгодите от кафето за здравето ни е, че е богато на антиоксаиданти. И в случай че се откажем от него, понижаваме приема на тези потребни субстанции, които ни защищават от разнообразни болести. Затова е добре чашата с кафе да се размени с чаша чай, който също е цялостен с антиоксиданти.

Сън

Едно от огромните преимущества да не пием кафе е, че сънят ни най-вероятно ще се усъвършенства - и като качество, и като количество. Със своята стимулираща функционалност, кофеинът може да провокира нарушавания в съня, даже в случай че се приема шест часа преди лягане, написа The Healthy.

Главоболие

Същото това, което ни спохожда рано заран, преди да сме си създали първото кафе за деня. Ще ни се наложи да живеем с него и известно време откакто кажем " не " на кофеина. И повода за него е миксът от хормони, които стартират да бушуват в нас.

Лишавайки се от кафето, се лишаваме и от адреналина и допамина, които ни държат будни. Тогава се задейства хормонът на умората аденозин, който провокира смяна в хормоналния баланс в мозъка, а оттова и главоболие.
 Снимка 482231

Различни неразположения

Абстиненцията от кафето води освен до главоболие, а и до признаци, наподобяващи тези, когато се разболяваме, както и нервност, промени в настроението, тревога или меланхолия. Но всичко това отшумява за дни.

Килограми

Тук ги има и двете благоприятни условия - и да свалим, и да качим. Това зависи до известна степен и какво кафе сме привикнали да консумираме - в случай че е с доста захар и сметана, то калориите отиват мигновено надолу.

Но го има и моментът, че кафето подтиска апетита, а когато сме решили, че няма да си вземем дневната доза, шансът да посегнем към нещо сладко като сурогат е огромен.

Усмивка

Тя също печели от решението ни да скъсаме с кофеина. Той е мощно киселинен, скапва емайла и води до жълти петна по зъбите. А когато тях ги няма, ще ни се желае да се усмихваме повече.
 Кафето, храносмилателната система и резултатът от кофеиновата напитка
Ползите и вредите от кафето за храносмилателната система

Как да извлечем най-хубавото от обичаната напитка

Констипация

Кафето е най-хубавият натурален диуретик, а когато се лишим от него, е много евентуално да си докараме запек. Решението в този случай е приемът на доста вода и храни, богати на фибри.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР