Ако след Гагарин светът признава за знаменитост друг руски космонавт,

...
Ако след Гагарин светът признава за знаменитост друг руски космонавт,
Коментари Харесай

Отиде си голям приятел на България

Ако след Гагарин светът признава за звезда различен съветски космонавт, това е Алексей Леонов. Наистина няма различен пионер на Космоса, който да е бил толкоз пъти Първи. Той е член на първия набор от кандидат-космонавти (1960 г.), измежду които е и Гагарин. Леонов е първият човек, излязъл в открития Космос (1965 г.). при полета на " Восход-2 " с пълководец Павел Беляев. Заедно с Олег Макаров е избран за първия пилотиран полет до Луната, само че поради гибелта на конструктора Сергей Корольов програмата се приключва. На 15 юли 1975 година като пълководец на екипажа на " Союз 19 " дружно с Валерий Кубасов Леонов реализира първото съединяване с американския " Аполо 18 " и светът приветства първото му здрависване на орбита с Томас Стафорд, Ванс Бранд и Доналд Слейтън. Пак той основава през 1985 година интернационалната Асоциация на участниците в галактически полети (АУКП), която се събира на конгрес всяка година в една от галактическите страни. През 1988 година конгресът бе в България. Леонов е единственият космонавт, който рисува Космоса - стотици са неповторимите негови рисунки. Той основава емблемата на АУКП и кристалния глобус, който асоциацията връчва всяка година на водещи учени в региона на галактическите проучвания.

Толкова доста е направеното от Алексей Леонов, че не е за поверие, че той в действителност взе участие единствено в два галактически полета. Щастливец и отличник в постигнатото, само че отличник и в проблемите. Смъртта го дебне нееднократно. От дете - когато татко му е репресиран при сталинските погроми през 1936 година (след 3 години е реабилитиран). А какво костват единствено тези 12 минути и 9 секунди самичък в черната пропаст, вързан за живота с 5 и половина метра въже, след които скафандърът му се раздува и се постанова да го " изпомпва " ръчно и да влезе назад в люка с главата напред, което е неразрешено от инструкциите. И от горната страна на всичко при връщането една от автоматиките отхвърля и командирът Беляев за пръв път в историята на космонавтиката приземява " Восход-2 " ръчно!

През юни 1971 година Леонов е трябвало да бъде пълководец на " Союз-11 " в полета до първата в света орбитална станция " Салют-1 ", само че лекарите стопират един от екипжа - Валерий Кубасов, и лети вторият състав. Този " Союз " не се върна на Земята, той се разхерметизира, космонавтите Доброволски, Волков и Пацаев починаха...

Сред космонавтите Леонов се славеше като чудак с темперамент, само че и с общителността си и с възприятието си за комизъм. Беше първият, който в новите времена заприказва обществено за аргументите за гибелта на Юрий Гагарин, за които се мълчеше. И не на последно място - беше огромен другар на България, идвал е доста пъти у нас. В един диалог (бяхме с нашия учен Димитър Мишев, 10-ия академик в света, награден за принос в галактическите изследвания) Леонов рече: " Българите сте ми като семейство ". Сърцат, благосклонен, хуманен. Още от първото си посещаване повтаряше думите на Гагарин: " Българин скоро ще полети в Космоса! " За него нашият Георги Иванов споделя: " Той ни посрещна още при идването ни в Звездното градче през март 1978 година, беше цяла година с мен, след това и с Александър Александров. Изпращаше всички екипи на Байконур, нашия - също, до момента в който 10 дни се подготвяхме там за полета. Слънчев, доброжелателен, беше просто добър човек ".

Преди три дни, на 11 октомври, НАСА прекъсна предаванията си, с цел да съобщи известието на ТАСС, че в Москва на 85 години в болница е умрял пионерът на Космоса Алексей Леонов. Днес, 15 октомври, на мемориалното гробище в Митишчи край Москва, земният свят ще се елементарни с индивида, който беше душа на интернационалното ято на космонавтите и астронавтите - почитан, харесван, обичан.

Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР