Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или

...
Ако след 10 юни няма приет бюджет за годината или
Коментари Харесай

Ако не бъде удължено действието на бюджета, разходите ще се свият до размера на приходите

Ако след 10 юни няма признат бюджет за годината или ново удължение на миналогодишния бюджет, страната ще може да харчи единствено толкоз, колкото събира. Това подсети Министерството на финансите пред БНР откакто няма възможност напълно нов бюджет да бъде признат в този период. Нито преди сформирането на държавно управление се чака Народното събрание да се заеме с въпроса. Не се обрисува и възможност депутатите да се заемат с плана на Министерството на финансите, защото двете обединения, които се договориха за общо държавно управление, считат, че дефицитът в него би трябвало да е в границите на 3%. е с над двойно по-голям.
 Има ли бюджет на хоризонта Има ли бюджет на хоризонта

Министерството на финансите припомня, че таман на 10 юни изтича действието на признатия от предното Народно заседание удължителен закон на закона за бюджета за 2022 година Затова най-вероятната догадка е депутатите да гласоподават ново удължение на бюджета за предходната година.

Директен отговор на въпроса дали Министерството на финансите приготвя предложение за сходно удължение не е даден макар запитването от държавното радио, само че се прави уточнението, че в догадка на ново удължение " системите ще се финансират както през първите месеци на годината при досегашния ред ". Това значи, че разноските ще са на равнището на същия интервал за 2022 година, като се регистрират влезнали в действие актове на Народното събрание, на Министерския съвет и други нормативни административни актове, които плануват спомагателни или понижени бюджетни средства.

Практически не могат да се свият разноски, с изключение на икономии от неосъществени действия и планове на първостепенни бюджетни разпоредители. В понижение ще се отчетат осъществени еднократни разноски за същия интервал на предходната година, прецизират от министерството.

При догадка на неприет бюджет след 10 юни и при изискване, че не се продължи действието на така наречен удължителен закон, то с цел да се финансират разноски и прехвърляния след 10 юни 2023 година, наложително според Закона за обществените финанси, по предложение на Министерския съвет Народното събрание следва да дефинира нов период за събиране на доходи, за осъществяване на разноски и за даване на прехвърляния.

В този случай разноските и предоставените прехвърляния би трябвало да са равни на размера на постъпилите доходи, помощи и дарения и при съблюдаване на фискалните правила по Закона за обществените финанси, допълват още от Министерството на финансите.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР