Ако системните партии взаимно се унищожават, това води до растеж

...
Ако системните партии взаимно се унищожават, това води до растеж
Коментари Харесай

Боряна Димитрова: Битката на системните партии води до растеж на екстремните

Ако систематичните партии взаимно се унищожават, това води до напредък на рисковите партии, съобщи пред Би Ти Ви социологът Боряна Димитрова от „ Алфа рисърч “. По думите и, този развой се благоприятства от растежа на цените.

Според ново изследване, извършено от организацията със лични средства, рейтингът на партия „ Възраждане “ е повишен близо двукратно.

Същевременно доверието в мандатоносителя „ Продължаваме промяната “ е спаднало съвсем двойно – до 18.4% и политическата мощ към този момент на второ място след ГЕРБ, чийто рейтинг е 21.7%.

По думите на Димитрова, аргументите за спада на доверието в ръководещите са най-вече вътрешни за обединението – несъгласията сред сътрудниците, блокажът на редица институции (какъвто е казусът с АПИ), огромните разграничителни линии по значими въпроси, в това число геополитически като войната в Украйна.

„ Не може да се заметат под килима кардиналните несъгласия, които са с геополитически темперамент “, акцентира Димитрова

Най-съществената смяна в публичните настройки, установена при разбора на изследването, е сривът в известността на Русия и съответно в доверието към нейния президент Владимир Путин на фона на съветската експанзия против Украйна.

63% от интервюираните считат, че мястото на България е дружно с Европейски Съюз и НАТО, едвам 15% са на мнение, че страната би трябвало да е в по-близки връзки с Русия. 22% са без мнение.

Боряна Димитрова уточни, че сривът в персоналния рейтинг на Путин е оригиналност за България и че до момента съвсем постоянно е имало знак на тъждество сред отношението към Русия и към нейния водач. Сега стартира да се прави разлика сред Русия като страна и президента й.

По думите на Димитрова, в огромна степен отдръпването на доверието към ръководещите се дължи на незадоволително ясната им позиция във връзка с Украйна.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР