Ако синият цвят на очите ви не се дължи на

...
Ако синият цвят на очите ви не се дължи на
Коментари Харесай

Имате сини очи? Честито, имате и милиони братовчеди!


Ако синият цвят на очите ви не се дължи на оттенъка на лещите, които ползвате, доста евентуално е да сте част от една голяма група родственици, обединени от общ синеок предшественик . Първият човек с естествено сини очи е живял преди към 8 хиляди години в Европа и е отдалечен прародител на всички хора със сини очи.

Подобно на доста други фенотипни белези, всеки нюанс на цвета на очите , друг от кафявия, се е появил в резултат на инцидентна генетична разновидност.

Синият цвят на очите се обуслява от безобидна разновидност, зародила преди към 80 века, която не разрешава на хората, които я унаследяват, да създават в ириса си високи дози от пигмента меланин , който дават отговор за потъмняването му. Така цветът му остава ярък, най-често обагрен в гамата на синьото, и основава онази атрактивна линия на лицето, по която въздишат множеството хора и от двата пола.

Както всички други гени, кодиращи белезите на тялото ни, и този, определящ цвета на очите, се среща в разнообразни разновидности ( алели ). Алелът, определящ синия цвят на очите, е рецисивен, и даже да се унаследи от единия родител, детето няма да има сини очи, в случай че от другия родител получи доминантния алел, кодиращ мрачен цвят на очите. Така, единственият „ съвсем “ сигурен метод да се роди синеоко дете е то да е правоприемник на двама синеоки родители.

Свързани публикации.. С лазерна интервенция кафявите очи се трансформират в сини 0 Кафяви очи?! Значи мога да ти се доверя... 3 Смятаме, че очите ни са сини? Те в действителност са кафяви 0

Именно този факт е причина хората със сини очи да са относително малко – към 30% от общото международно население. На фона на едвам 8 хиляди години от появяването си обаче генът за сини очи е получил извънредно необятно разпространяване до наши дни.

Учените от университета в Копенхаген, които наблюдават появяването и разпространяването на този ген в процеса на човешката еволюция, смятат, че причина за бързото му налагане

е по-високата прелест на синеоките хора в очите на представителите на противоположния пол. Тези хора е доста по-вероятно да образуват фамилии, да дадат потомство и надлежно да мултиплицират гените си.

Е, в случай че сините очи са естествен естетически подарък , то хората, които ги имат, имат още 2 преимущества. Знаят, че имат извънредно доста директни родственици по света, а и могат да проследят рода си до 8 хиляди години обратно във времето, до общия си синеок предшественик.
Източник: puls.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР