Ако си сред първите масови производители на електрически крушки, на

...
Ако си сред първите масови производители на електрически крушки, на
Коментари Харесай

Паднали гиганти: Какво се случи с Philips?

Ако си измежду първите всеобщи производители на електрически крушки, на процедура си изобретил аудиокасетата и си бил в основата на формати като CD и DVD, евентуално името ти ще е познато на целия свят и ще си измежду най-големите софтуерни компании на планетата. В случая на Philips единствено първото е правилно.

След години на неправилни решения, слаб мениджмънт, некадърност да се посрещнат новите условия на потребителите и жестока конкуренция от Азия, през днешния ден нидерландската компания има богато минало, непретенциозно настояще и неразбираемо бъдеще.

Начало с искра

Philips съществува от 1891 година Големият ѝ пробив идва с производството на електрически крушки при започване на XX век. Глобалната електрификация прави от пазарния водач една от най-сериозните европейски компании.

Част от парите са вложени в лаборатория, в която са направени големи научни пробиви в разнообразни сфери с комерсиален капацитет като радио технологиите. И тук Philips става №1 в света.
 Снимка 613384
Източник:

Развойната активност не стопира - наученото в една сфера незабавно се ползва в друга. Така последователно се развива и бизнес с здравно съоръжение.

Компанията създава и първия всеобщ сполучлив портативен формат за музика - аудио касетата. Тя става освен огромен производител, само че и събира такси от останалите играчи на пазара.

Поредица от неточности

Успехът е толкоз огромен, че прави Philips неуверени при започване на 80-те, когато имат съществена роля за основаването на първия потребителски цифров музикален формат - CD. Заради опасенията, че ще ударят личния си бизнес с касетите, те позволяват самодейността да отиде при Sony. Европейският конгломерат по този начин и не съумява " да обърне мача " и при идващите значими нови формати - ролята му в основаването на DVD и Blu-Ray е все по-малка за сметка на японския колос.

През 80-те и 90-те компанията прави серия от неудачни залози за бъдещето на технологиите. Всички помнят VHS видеокасетите, мнозина - Betamax на Sony, само че не са доста тези, които изобщо са чували за Video 2000, с който Philips остава отдалечен трети в конкуренцията при аналоговите формати - макар извънредно модерните употребявани технологии.
 Снимка 613385
Източник:

През 80-те Philips е измежду фирмите, които поддържат компютърния стандарт MSX, който няма никакви триумфи отвън Япония (където пък има премного локални производители). През 90-те пък са вложени милиони в интерактивния формат CD-i, който би трябвало да предложи на потребителите както игри, по този начин и друго развлекателно наличие. Високата цена на устройствата и слабия интерес от страна на другите производители обричат начинанието на неуспех.

Отново изпреварили времето си и в последна сметка неудачни се оказват опитите на Philips да наложи на пазара свои смарт телефони или да помогне на Web TV платформата, която през 1996 година предлага на потребителите интернет достъп през елементарен тв приемник.

Самостоятелни и сполучливи

Навлизането на LED технологиите трансформира радикално действителностите в пазара на осветителни тела. Philips взема решение да дивестира своя бизнес през 2016 година посредством компанията Signify. Тя съумява да откри своята ниша в областта на умните домове и понастоящем се оправя по-добре от тогавашния нидерландски колос.

Същото е ситуацията и с чиповете. Philips се пробват несполучливо да се наложат при процесорите, оперативната памет и фотографските датчици. Отделят това поделение в компанията NXP, която също намира своя път в редица профилирани сфери. Днес тя коства четири пъти повече от Philips.

Тя има огромна роля за появяването на тайванския производител на чипове TSMC и нидерландската компания за прецизна литография ASML - те през днешния ден са международни водачи в своите сфери и костват милиарди. И в двете първоначално Philips влага капитал.

Пътят надолу

Много пари, вложени в вярната посока, само че без сполучлив резултат - това е лайтмотивът на Philips през последните повече от 30 години. През това време, обаче, на пазара идват нови съперници - от Япония, Китай, Тайван и Южна Корея.

Те реализират по-ниски цени, а в доста случаи и съумяват по-добре да се ориентират в изменящите се условия на пазара. Пример са Sony, които със своя PlayStation безусловно размазват всички други играчи на пазара на гейм конзоли - с артикул, който в доста аспекти не е по-добър от провалилата се по-рано най-много поради неприятния си маркетинг CD-i на Philips.
 Philips търси чиновници в Румъния, които да работят за едни от най-ниските заплати в страната
Philips търси чиновници в Румъния, които да работят за едни от най-ниските заплати в страната

Те ще получават едвам по €400 на месец

Изтъняващите маржове на фона на големите развойни разноски водят до решението нидерландската компания да стартира да излиза от някои бизнеси - въпреки до наскоро да е била трета в световен проект след Samsung и Sony.
 Снимка 613387
Източник:

Знаменитата лаборатория за нови разработки затваря порти през 2001 година През 2010 година тогавашният изпълнителен шеф декларира в прав текст: " Ние към този момент не сме високотехнологична компания ".
 Philips продава и бизнеса си с кухненски уреди
Philips продава и бизнеса си с кухненски уреди

За да се концентрира върху здравния бизнес

Започва ликвидация. През 2011-2012 година бизнесът с тв приемници Philips отива в ръцете на свързаната с Китай TP Vision. Японската компания Funai пък придобива правото да продава потребителска електроника под марката Philips. През 2021 година нидерландската компания продава на китайската Hillhouse бизнеса си с битови електроуреди.

Philips през днешния ден

Към момента съвсем всичко, което виждате в магазина под марката Philips, е създадено от някой различен (в Азия), който си е платил за правото да употребява познатото лого.

Изключенията са най-вече във връзка с свързани със здравето артикули като електрическите четки за зъби, пречиствателите за въздух и специфичните бебешки шишета. Това не е изненадващо, тъй като Philips концентрира напъните си в медицинските технологии.

Компанията има мощни позиции при производството на профилирана инсталация и един от акцентите в нейното ребрандиране е точно това - потребителите към този момент не получават от нея артикули, а бъдеще. Това евентуално би трябвало да служи и като успокоение за обстоятелството, че сега Philips е съвсем 10 пъти по-малка компания от Samsung.
 Един от най-големите производители на електроника в Европа Philips ще редуцира 6000 чиновници
Един от най-големите производители на електроника в Европа и света ще редуцира 6000 чиновници

Половината от съкращенията на работни места ще бъдат направени тази година

В същото време, не може да се каже, че и този бизнес върви безоблачно. В края на януари Philips разгласи, че ще би трябвало да редуцира 6000 души, откакто завърши 2022 година на загуба от 1,6 милиарда евро. Голям удар беше изтеглянето от пазара на 5,5 млн. апарата за сънна апнея поради канцерогенен съставен елемент.

Следващите месеци ще покажат дали Philips ще се възвърне или това ще е един от финалните удари за компанията, която в миналото сама измисляше сферите, в които по-късно доминираше в международен мащаб.

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР