Ако си мислите, че познавате единиците за времето като часове,

...
Ако си мислите, че познавате единиците за времето като часове,
Коментари Харесай

Един флик – новата единица за време

Ако си мислите, че познавате единиците за времето като часове, секунди, минути помислете още веднъж. Социалната мрежа Facebook формулира изцяло нова единица за време – един флик, който е еднакъв на тъкмо една 705 600 000 част от секундата! Малко по-голям от наносекунда, само че по-малък от микросекундата. Флик идва от британското редуциране за траене на един кадър (frame tick), подсказвайки за своя кино генезис, написа в ГитХъб основателят на флика Кристофър Хорват.

Ако ви хрумне да попитате за какво на обществената мрежа й би трябвало друга единица за време отговорът се крие в Окулус Рифт и проектите й за насърчаване на виртуалната действителност. В киното, видеоигрите и всички други типове образни и екранно основани среди основателите на наличие би трябвало да мислят в елементи от секундата. В киното всяка секунда се прожектират 24 облика или фрагменти в бърза поредност, която ни дава илюзията за придвижване. Проблемът, изяснява Хорват, е в това, че математиката става комплицирана, когато се опитате да работите с един кадър. При 24 фрагмента в секунда всеки кадър е почти 0.04166666667 секунди дълъг, или 41666666.669 наносекунди.

Тук идва на помощ фликът. Той може да показа всеки кадър в едно красиво и цяло число за доста разнообразни скорости на фрагмента. Така да вземем за пример, при 24-те фрагмента в секунда от киното един кадър е тъкмо 29,400,000 флика, много по комфортно, нали? При 60  фрагмента в секунда, който е припознат като доста мечтан темп на фрагменти в наситените с деяние видео игри, всеки кадър е 11 760 000 флика дълъг. Това е “чисто ” число, което елементарно може да бъде разграничено или събрано, без да се притеснявате за десетичната запетая.

Facebook са популяризирали документите за основаването на новата единица за време, като тя е с отворен код, което значи, че всеки може да я смъкна и да я интегрира в софтуера, който създава, без да заплаща такси или лицензи. Това навежда на мисълта, че фликът може да стане общоприета единица за врем – в случай че не за часовника на ръката ви то най-малко в образните изкуства.

Източник: Obekti.bg
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР