“Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството”.

...
“Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството”.
Коментари Харесай

2021 и образованието: Как тестове в училище промениха своя смисъл

“Ако си мислите, че образованието е скъпо, пробвайте с невежеството”. Тази мисъл, изречена от Питър Дракър още през предишния век, идва, с цел да ни подсети какъв брой огромна неточност би било да загърбим развиването в просветителния бранш през времена на рецесия.

Динамичните промени, които управляваха миналата календарна година, не пропуснаха да дадат отражение и върху този значим бранш в страната. 2021 година сложи възпитаници и преподаватели пред голям брой провокации, а с цел да ги преодолеят от тях се изискваше адаптивност и самообладание.

Докато през 2020 година действието на системата бе в своята най-ниска точка поради неналичието на опит в образование от отдалеченост, то през 2021 се предложиха и изпитаха десетки способи, с които обучение на младите да не бъде ощетено от COVID-19.

Освен общоприетия материал за асимилиране, учениците трябваше да научат какво значи ОРЕС, ротационен принцип, а думата „ тест “ бе натоварено със напълно друго значение. За всички ангажирани в просветителния бранш тази година бе не по-малко сложна, тежка и объркваща. Все отново тя може да бъде маркирана като сполучлива, дано забележим за какво:

През 2021 година учениците от гимназиален стадий и студентите се оказаха най-ощетени от COVID-19. При тях ученето бе главно в границите на електронна среда, като се изключи дребни интервали, в които прекрачваха прага на просветителните институции.

Наложи се да следват график по дати, въпросът „ Ти коя промяна си? “ промени смисъла си. Ротацията през две седмици ги принуди да учат ту от у дома, ту от чиновете. Ритъмът им бе обиден, деляха се на класове, паралелки, контактни, карантинирани.

За сметка на това учениците от начален стадий бяха пръв приоритет за присъствено образование на МОН, като единствено в най-пиковите интервали за заболеваемост, децата учиха „ от дивана “. Заради Коронавирус децата в ясли и детски градини също се наложи да бъдат надалеч от обществената среда. Това обаче се случи в границите на доста къс интервал, поради значимостта на социализирането за растежа и развиването им.

През май месец, само че за малко, се наблюдаваше усъвършенстване задари спада на заболелите в страната. Така възпитаници и студенти съумяха да завършат образователната година присъствено:

След лятната почивка учениците стратирата една по-близка до естественото образователна. За пръв път учебния предел в Пловдив на 15 септемвси прекрачиха общо 3100 първокласници. В града под тепетата образователната година стартира за над 33 000 възпитаници от I до XII клас и 700 пет и шестгодишни деца, разпределени в подготвителните групи.

През година Министерството на образованието още веднъж работеше в тясно съдействие с Министерството на здравеопазването, като според от другите Коронавирус зони, в които се варираше страната, се определяше и формата на образование.

Промени имаше и тук, като е началото на календарната година високият риск се определяше 500 на 100 000 инфектирани, по-късно границата се подвигна до 750 с позитив на учебните заведения. И това не продължи дълго, откакто през есента децата се връщаха у дома при 500. Промени се и схемата, по която се определяше по кое време учениците да се връщат в клас, като за база започнаха да се взима броя на инфектирани в другите общини в областите в България, а не броя инфектирани в страната.

Може би най-важното решение, което се взе през годината бе да бъде стартирано присъствено образование след тестване на учениците преди час. Тази стъпка бе подхваната през ноември, като бяха поръчани първите бройки от така наречените щадящи проби. Пробовземането при тях се реализира посредством слюнка, на база която се регистрира инфектирано ли е детето.

За страдание, когато тази процедура се роди като концепция, по нея имаше доста тресчици за дялане и се зародиха неясноти:

Разбира се, и тази алтернатива не се размина без съперници. За да бъде осъществена тази процедура, родителите трябваше да попълнят декларация за единодушие, която да дават до шефовете на съответните образователни заведения. Едва при постигане на най-малко 50 на 100 съгласни родители, учениците се връщаха в клас.

В Пловдив като цяло концепцията за тествана два пъти седмично се одобри добре от множеството родители. Много огромен % от родителите бяха съгласни децата им да се върнат на чина, а с изминаване на времето и наблюдение на процедурите броят на паралелките, които доближават 50 на 100, се усилваше. Проблеми имаше единствено в учебните заведения е етническите квартали, където децата се върнаха няколко седмици по-късно в клас. Причината бе ниската осведоменост на родителите, която докара до терзания от друг порядък:

В края на календарната година се вкара и опцията за „ зелен документ “. Тя бе от дълго време препоръчана като опция за студенти, само че с нея от декември без тестване до учебните заведения бяха допускани и всеки възпитаници на възраст над 12 години, които разполагат с подобен.

Шантавата година, за жалост, се отрази на резултатите на учениците от значимите държавни изпити. Ето по какъв начин минаха матурите за учениците в Пловдив:

Припомняме, че измененията в бранша се отразиха и по високите етажи. Тази година бе заменен просветителният министър Красимир Вълчев, управлявал в постоянното държавно управление на ГЕРБ. В рамките на служебното държавно управление, назначено то президента Радев, поста бе стихотворец от акад. Николай Денков. Той резервира шефския стол и в кабинета на Кирил Петков.

Промени се случиха и на равнище Пловдив, а директорското кресло на Регионално ръководство на образованието няколко пъти бе заемано от разнообразни специалистив в областта на образованието:

Както с края на всяка образователна година, се надяване освен учениците, само че и виновните за тяхното обучение да са научили потребните уроци на 2021 година, с цел да обезпечат най-хубавото за децата. Защото както споделя Джон Дюи – „ Образованието не подготовка за живота – то е самият живот “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР