Ако си мислите, че българите ходят всеки уикенд в Гърция

...
Ако си мислите, че българите ходят всеки уикенд в Гърция
Коментари Харесай

Гръцки млечен пай Галатопита

Ако си мислите, че българите вървят всеки уикенд в Гърция на отмора, доста се лъжете - отиват, с цел да си хапнат Галатопита

Необходими Продукти

● прясно мляко - 1120 л
● захар - 200 г кристална
● грис - 90 г тънък
● нишесте - 30 г
● яйца - 2 бр. M
● яйца - 1 бр. L
● ванилия - 1 ч.л. дестилат
● лимонова кора - от 1 лимон
● сол - щипка
● масло - 90 г

за покритие


● вода - 2 ч.л.
● яйца - 1 бр. М
● захар - 2 ч.л.

при сервиране


● захар - 2 ч.л.
● мед - 1 ч.л.
● канела - по желание
● мента - свежи листа

Начин на подготвяне

Прясното мляко и захарта се изсипват в дълбока касерола. Поставят се на умерена температура да заври млякото до точка на шупване.

В купа се разбъркват грисът, нишестето и солта. Прибавят се яйцата и ванилията, настъргана кора от лимон и се разбърква с телена бъркалка.

С черпак се налива от горещото прясно мляко при непрестанно разбърквате. Сместа се връща отбатно на котлона и се сварява тежък и равен крем при непрестанно безредие. Сваля се от котлона и се прибавя цялото масло на кубчета. Разбърква се, до момента в който се стопи.

Керамична форма с диаметър 26-27 см се намаслява с парче масло доста добре, като се захващат и стените. Поръсва се с 1 с.л. грис, разпределя се на всички места и се изтупва. Изсипва се цялата примес, заглажда се.

В купичка се разрушава яйцето с 1 ч.л. вода и захарта. Посредством четка сместа се нанася от горната страна върху горещата примес.

Така приготвена формата се слага във фурната на 175 градуса за към 40-55 мин. или до момента в който захване доста хубава препечена коричка от горната страна.

След като е подготвена галатопитата се изважда от фурната и се охлажда минимум за 4 часа в ледник.

Нарязва се на тортени части, като всяко парче от гръцкия сладкиш се поръсва с кристална захар, щипка канела, струйка мед и клонче мента.

Източник: recepti.gotvach.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР