Ако си кмет, друг виновен няма, коментира пред НоваТВ Стефан

...
Ако си кмет, друг виновен няма, коментира пред НоваТВ Стефан
Коментари Харесай

Софиянски за София: Ако си кмет, друг виновен няма

" Ако си кмет, различен отговорен няма ", разяснява пред НоваТВ Стефан Софиянски, длъжностен министър председател и кмет на София съвсем 10 години от 1995 до 2005 година

Кметът не ръководи, а се грижи за съгражданите си , изяснява той и добавя, че " София хубавее. Аз съм раждан в този град. Имам доста мемоари и смяната, която е през днешния ден, несъмнено, може единствено да ме радва като софиянец ".

Той изясни, че " има доста работа и не би трябвало да бягаш от отговорност . Едно нещо би трябвало да знаеш - в случай че си кмет различен отговорен няма. Поемеш ли тази позиция, би трябвало да знаеш, че ти си отговорен за всяко нещо, което стане , без значение дали някой от твоя екип ти го е предизвикал. Много е значимо да имаш доверие на хората, с които работиш , както и да не забравяш, че в 7 и 30 сутринта би трябвало да си в кабинета ".

По думите му, " непрестанно би трябвало да взимаш решения и то бързо, не можеш да се бавиш. Моят принцип постоянно е бил, в случай че 10 решения взема бързо, осем да са верни - отново е добре. Човек постоянно може да сбърка нещо ".

Относно ремонтите , той разяснява, че кметските решения не постоянно се одобряват задушевно от хората , изключително в София. " Когато започнеш ремонт, като затвориш улицата, като създадеш неудобства - хората са ядосани. Те си мислят, че това може да стане без никакви неудобства. Добре, обаче, когато видят, че резултатът е добър и когато видят, че е по-хубаво - тогава ти простят ".

" Халите е знакова постройка . Направена е при започване на предишния век и е горделивост за софиянци. Халите бяха изцяло разрушени и бяха доста рискови от срутване непосредствено върху " Мария Луиза ". Когато започнахме да ги реституирам е, в случай че някой ми беше споделил да ги оставя, тъй като ще ме съдят и ще имам проблеми, аз щях да му се изсмея и отново щях да ги направя ", добави Софиянски.

Относно премахването на трамвайните линии до Софийския университет, посрещнато е спорно от хората, само че в миг на инспекция, " минават едни младежи в положително въодушевление . Спряха и споделиха: " Ей огромна неразбория направи, но нека е за положително ", изяснява той.

Софиянски смята, че дистанцията на времето прави оценка дали управническо решение е положително и в интерес на хората .

Той добавя, че " най-големият проблем , с който реших, че ще тежа на софиянци и се отдръпнах, беше казусът с битовите боклуци . Аз знаех, че има решение, само че съпротивата беше толкоз мощна, че знаех, че в случай че остана и преодолея тази опозиция силово просто ще бъде неприятно за града. Трябваше да пристигна човек с доста доверие и по тази причина се отдръпнах, без значение, че на това хранилище и в този момент се депонира, против което стачкуваха тогава, само че това е минало време ".

" За мен София в никакъв случай няма да бъде грозна, в никакъв случай няма да бъде мръсна и в никакъв случай няма да бъде нещо по-различно от моя роден град ", изяснява Софиянски и прибавя, че е имало " единствено обич и работа, не е имало паника дори когато ме съдеха ".

" Тогава не се притеснявах, първо, тъй като знаех, че съм прав и второ - вървим по това, което е основано ", изясни някогашният кмет и длъжностен министър председател.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР