Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в

...
Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в
Коментари Харесай

Къде има най-голям шанс да ви върнат портмонето, ако го изгубите?

Ако си изгубите портмонето, шансът да ви го върнат в Германия е по-голям, в сравнение с в Русия или Румъния. Но германците напълно не са най-честните на света, демонстрира забавен теоретичен опит, извършен в 40 страни.

Намирате портмоне с огромна сума пари. Какво ще извършите? Не се безпокойте - не ви снимат със скрита камера, само че може и да сте станали участник в един световен опит, извършен от швейцарски и американски учени в 40 страни. Общо по света са били разхвърляни над 17 хиляди портмонета. И изпреварвайки малко нещата, да кажем, че над половината са били върнати.

Колкото повече пари, толкоз повече почтеност

Как въобще им е хрумнало на учените да подхванат тъкмо тази тематика? Искали да открият равнището на почтеност. Защото точно тя стои в основата на икономическите връзки и публичния живот. " Ако няма почтеност, се нарушават обещания, не се извършват договорености, не се заплащат налози, а страната се корумпира ", пишат учените в своето проучване.

В рамките на опита те са разговаряли и с водещи икономисти, които са били помолени да предвиждат резултатите. Повечето били сигурни, че хората няма да върнат откритите пари. Но се оказва, че са сбъркали.

-->

Що се отнася до наличието на портмонетата, в тях с изключение на пари имало и визитна картичка с информация на съответния език. Намерилият портмонето е трябвало да остане с усещането, че изгубилият го е локален човек. Парите били в националната валута.

Резултатите от проучването същински изненадали учените, а главният им извод гласи: колкото повече пари имало в портмонето, толкоз по-честно постъпвали хората, които са го намерили. Разбира се, не постоянно и не на всички места. Диапазонът на " гражданската почтеност ", както я назовават учените, варира от 14 до 76 % в обособените страни.
 портмоне iStock/Getty Images
Къде са най-честни?

Първото място заема Швейцария . Но единствено когато става дума за портмонета, в които не е имало пари, показва Кристиан Цюнд, един от съавторите на проучването. Портмонетата с пари били връщани най-често в Швеция, Дания и Нова Зеландия , а като цяло може да се каже, че водещите позиции в този опит заемат богати страни, в които демокрацията има дълги обичаи и в които не се следи огромно неравноправие. Сред тях попадат всички скандинавски страни, а Германия се класира на девето място.

" Златната среда " заемат страни като Испания, Румъния и Русия, които са с по-добри позиции от Канада, Съединени американски щати и Великобритания. Дали следователно излиза, че руснаците са по-честни от американците? " Да, най-малко когато става дума за това да услужиш на чужд човек. Руснаците се вземат решение на тази стъпка по-бързо от американците или англичаните ", обобщава Кристиан Цюнд.

На последно място в тази ранглиста се подрежда Китай. Но единствено що се отнася до невърнатите празни портмонета - портмонетата с пари били връщани по-често. В Мексико, Гана, Кения и Казахстан били върнати минимум портмонета с пари.

Хората са по-честни, в сравнение с допускаме

Част от проучването бил и следният опит: участници в плана влизали в някоя социална постройка (банка, музей, спектакъл, поща или полиция), отивали при портиера и казвали: " Намерих на улицата това портмоне. Но доста бързам и по тази причина Ви апелирам Вие да се свържете със притежателя ". След което в продължение на 100 дни учените проверявали електронната поща на фиктивния пострадал (чийто имейл адрес бил написан на визитката в портмонето), с цел да ревизират честността на съответните чиновници. Портмонетата без пари били върнати в 40 % от случаите, а тези с пари - в 50 на 100 от случаите.

Но дали хората връщали портмонетата основно заради това, че парите в тях не били доста? Да речем - 14 $. За да ревизират това съмнение, учените решили да усилят сумата до 94 $ и 15 цента. Разхвърляли портмонета с тази сума в три страни - Англия, Полша и Съединени американски щати. И се оказало, че от портмонетата без пари били върнати 46 %, от тези с дребна сума - 61 %, а от портмонетата с огромна сума - 72 на 100.

Както към този момент стана дума първоначално, върнати са били над половината от 17-те хиляди портмонета. А откакто ревизирали наличието им, учените открили, че са липсвали само 2 % от общата изходна сума.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР