Ако ще вземате заем от фирма за бързи кредити, трябва

...
Ако ще вземате заем от фирма за бързи кредити, трябва
Коментари Харесай

Уловки при бързите кредити

Ако ще вземате заем от компания за бързи заеми, би трябвало да сте наясно с всички условия по него. Класическите клопки са мъглява информация и скрити такси, свидетелстват инспекторите от Комисията за отбрана на потребителите.

За да изберете най-изгодния заем, грижливото изследване и обсъждане са наложителни.

Най-важното е какъв брой ще ви коства заемът, с цел да можете да прецените дали ще сте в положение да го върнете в период. Бързите заеми са скъпи, с високи лихви.

Като сте наясно с това, разгледайте офертите, с цел да сравните изискванията на разнообразни търговци и да изберете най-изгодния и подобаващ за вас заем.

Експертите на Комисията за отбрана на потребителите поучават безусловно да извършите

информация в уеб страницата

на Българска народна банка за компанията,

от която смятате да теглите заема. Там има формален указател и в случай че търговецът попада, значи работи на ярко и рискът е доста по-малък.

След като сте проучили търговеца, има още няколко основни стъпки преди подписването на контракта.

Първата е да настоявате да получите и деликатно да анализирате цялата информация за най-важните условия по отпущането, усвояването и издължаването на заема. Обърнете внимание най-много на общата сума за връщане, на лихвения %, на годишния % на разноските, на периода на контракта, на размера и броя на погасителните вноски.

Всичко това се съдържа в така наречен Стандартен европейски формуляр, който всеки заемодател е задължен да даде на клиента си преди подписване на контракта. В този формуляр тъкмо и изчерпателно са изброени реквизитите и те би трябвало да бъдат попълнени, с цел да може клиентът да образува ясна визия какъв брой пари получава и какъв брой ще би трябвало да върне.

Съветът на експертите е да влезете в уеб страницата на Комисията за отбрана на потребителите и да видите образеца. Така ще разберете авансово какво би трябвало да написа във формуляра, който ще ви дадат от небанковата институция. Ако в него нещо липсва, искайте да бъде попълнено, предлагат специалистите от КЗП.

Всички реквизити от преддоговорната информация би трябвало да залегнат в контракта и общите условия към него. Задължително би трябвало да ги прочетете и в случай че нещо не ви е ясно - да се консултирате със експерт.

Не си скъпете

времето,

следвайте правилото нищо да не подписвате, без да го прочетете и разберете. Ако се усъмните, че ви оферират контракт, в който има незнайни параметри, носещи спомагателна финансова тежест, потърсете друга финансова институция, където изчерпателно ще ви обяснят всичко, което ви интересува, акцентират специалистите.

Комисията за отбрана на потребителите има функционалностите да прави обзор на общите условия към договорите на небанковите финансови институции за съществуване на неравноправни клаузи по смисъла на Закона за отбрана на потребителите. Тя управлява активността на сдруженията в този бранш и при инспекциите се е натъквала на търговци, които вършат опити да излязат от рамките на законодателните ограничавания.

А рестриктивните мерки са безапелационни - не може да има спомагателни такси по отпущането и усвояването на заема. Също по този начин годишният % на разноските

не може да

надвишава 50%

от главницата

Инспекторите са открили и нелоялни практики, свързани с използването на Закона за потребителския заем. Търговците прикриват информация за спомагателни такси, за които потребителят схваща едвам след сключването на контракта за заем и според които той следва да заплати повече по отношение на плануваното в Закона за потребителския заем.

Друга от хитрините при бързите заеми е да вземем за пример да ви задължат в избран период да си намерите гарант, а изискванията, на които би трябвало да дава отговор той, не са избрани напълно ясно. Щом вие не съумеете да визиите гарант, който да дава отговор на тези неразбираеми условия, ви го обезпечава служебно въпросната небанкова институция. Таксата, която вие заплащате за това, че търговецът е обезпечил гарант, от време на време надвишава размера на заема, дават образец инспекторите.

Внимавайте какво написа в общите условия и по кое време заемът може да стане предварително дължим. Незаконосъобразно е това да става по отношение на нещо, което няма директно отношение към контракта за заем. При инспекции специалистите от комисията са разкрили уговорка, че заемът може да стане предварително дължим, в случай че клиентът допусне просрочие по отговорностите си към трети лица - да вземем за пример не си заплати в точния момент сметката за мобилния телефон. Това се завоалира във дефиниция от сорта на “ако потребителят предприеме деяние, с което е допустимо да повреди финансовото си положение ”.

Натъкнахме се на компания за бързи заеми, подвеждаше своите клиенти, които не съумяват да върнат взетата сума в период, да подписват

неизгодно

в допълнение

съглашение,

показват инспекторите. Неговите общи условия плануват при закъснение на дължимите суми по заем потребителят да заплати лихви и такси в по-висок размер от плануваните в Закона за потребителския заем. Според този закон при просрочие кредиторът има право на обезщетение за веселба в размер единствено на законната рента върху неплатената в период сума.

Нашият съвет към потребителите е, преди да подпишат съглашение към към този момент подписан контракт, деликатно да изчислят дали при новите условия фактически биха заплатили по-малко спрямо това, което дължат съгласно настоящия договор. В случаите, в които заемът основателно става предварително дължим, клиентът не трябва да се съгласява да изплаща всички лихви до края на интервала. По закон дължи единствено лихви за времето, в което е употребил заема, разясняват специалистите от Комисията за отбрана на потребителите.

Може да се

откажете,

щом заради някакви аргументи не желаете да се възползвате от заема, въпреки че към този момент сте подписали контракт и сте взели парите. Имате право да се откажете най-късно до 14 дни след сключването на контракта. За задачата е належащо да изпратите съобщение до кредитора за желанието си да упражните правото си на отвод. Освен това би трябвало да върнете получената сума дружно с начислената договорна рента за интервала, през който сте употребили отпуснатите пари. Срокът за връщане е не по-късно от 30 дни след изпращане на уведомлението до кредитора.

Законът планува и предварително връщане на заема. Това значи, че имате право напълно или отчасти да погасите задължението си когато и да е. Тогава дължите само оставащата сума по заема, само че не и лихвите върху нея за целия интервал на контракта, изясняват експертите от Комисията за отбрана на потребителите.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР