Ако Шекспир казваше, че целият свят е сцена, то Кристо

...
Ако Шекспир казваше, че целият свят е сцена, то Кристо
Коментари Харесай

Спомен за Кристо

Ако Шекспир споделяше, че " целият свят е сцена ", то Кристо ни сподели, че светът е художествена изложба. Роденият в България художник не се интересуваше от стерилните бели стени на актуалните музей, където съществуват предмети, откъснати от всекидневието.
Той искаше да трансформира всекидневието в изкуство, да накара хората още веднъж да погледнат и да помислят за своето обграждане. Той правеше това посредством арт съоръжения или посредством пакетиране на емблематични здания като Райхстага в Берлин в наследник материал, или обвивайки част от бреговата линия на Австралия с един милион квадратни метра плат. Във всички случай Кристо превръщаше студени, солидни структури в чувствителни, нежни статуи.
Той работи в съдействие със брачната половинка си Жан-Клод, с която се среща в Париж през 1958 година Те направиха първата си огромна работа навън три години по-късно в Германия, като покриха с ръждясали нефтени варели част от пристанището на Кьолн. Жан-Клод умира през 2009 година, оставяйки Кристо да продължи самичък артистичното си дело, което той направи. Последният му план беше да опакова Триумфалната арка в Париж през септември 2021 година и той евентуално ще се осъществя в негова чест от сътрудниците му.
През 2018 година първото художествено произведение на Кристо се появи във Англия – това беше построяването навън на инсталацията Serpentine в лондонския Хайд парк. Лондонската Мастаба беше цветна статуя във формата на трапец и беше направена от повече от 7500 200-литрови варела, подредени дружно, тъй че да образуват плаваща платформа.
Роден като Христо Владимиров Явашев в гр. Габрово, България, през 1935 година, Кристо живее известно време в Австрия и Швейцария, преди да се реалокира във Франция, където в Париж се среща с бъдещата си брачна половинка и арт-партньор Жан-Клод.
Наред с трансформирането на огромни забележителности, двойката основава монументални екологични творби на изкуството в естествени условия, преди гибелта на Жан-Клод през 2009 година " Заемаме пространството и сътворяваме нежни разстройства за няколко дни “, сподели един път Кристо за творенията си.
В обявата във Facebook, с която оповестяват за гибелта на 84-годишния художник, сътрудниците му написаха: " В писмо от 1958 година Кристо написа: " Красотата, науката и изкуството постоянно ще побеждават ". Днес ценим изключително доста тези негови думи ".
Автор: Уил Гомперц, BBC; Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР