Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще

...
Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще
Коментари Харесай

До Барселона и назад

Ако серията анонимни видеа с документи продължи, за премиера ще бъде все по-трудно да пази безмълвие.

© НАДЕЖДА ЧИПЕВА Още по тематиката
До Барселона и обратно

Къде са обстоятелствата в анонимното видео, съгласно което министър председателят Бойко Борисов е купил къща в Испания на своя държанка
11 юли 2018
Когато Борисов е съавтор на Пеевски

Гласуваният законопроект за медиите
5 юли 2018 От Българска социалистическа партия дадоха знак, че също проверяват историята с къщата в каталунската столица. Темата за КТБ би трябвало да е една от най-чувствителните за премиера Бойко Борисов и ГЕРБ. Именно под неговия взор банката се надуваше, а в това време неприятният през днешния ден Цветан Василев получаваше награди от Цветан Цветанов. Благодарение на късата памет на обществото и калната медийна среда ГЕРБ и Борисов съумяха да трансфорат КТБ и Цветан Василев от свое едва място в свое пропагандно оръжие.

В сряда депутатът от ГЕРБ Делян Добрев заяви, че подава сигнал против колежката си от Българска социалистическа партия Елена Йончева, защото тя имала общо сдружение с офшорна компания, следена от Цветан Василев. Очевидно подлагайки под подозрение всестранността на следствието и работата на прокуратурата, някогашният енергиен министър изиска да стане ясно дали в тази ситуация не става дума за пране на пари.

Българска социалистическа партия, несъмнено, можеха да отговорят в същия жанр и да внесат еднакъв сигнал против Александър Сталийски - доближеният до премиера Бойко Борисов културист, който имаше не един и два бизнеса с някогашния банкер. Социалистите обаче избраха друга тактичност. Пред публицисти в Народното събрание Елена Йончева съобщи, че ще подаде сигнал до прокуратурата за набеждаване и клюка, като по-късно посочи: " Тази клюка няма да спре нашето следствие за къщата в Барселона. "

Под " къщата в Барселона " Елена Йончева явно засяга анонимните видеа, които започнаха да се появяват във фейсбук преди две седмици. Вероятно същият източник изпраща до медиите и анонимни мейли, съдържащи достоверни документи от регистри, които удостоверяват забележителна част от изказванията в клиповете.

Те разказват сюжета към Мис Бикини за 2006 година Борислава Йовчева и нейния татко Георги Йовчев, които през 2012 и 2013 година стават шефове на две сдружения в Барселона. Впоследствие близки до ГЕРБ предприемачи внасят в капитала на тези сдружения къща в каталонската столица на стойност 2.9 млн. евро и над 1.5 млн. евро в брой.

Историята с къщата в Барселона се появи за пръв път в общественото пространство през януари 2016 година Тогава уеб сайтът " Биволъ " пусна част от запис на диалог сред съдиите Румяна Ченалова, Владимира Янева и столичния юрист Момчил Мондешки. От него се чува по какъв начин Янева, която дълги години е била близка фамилна другарка на втория в ГЕРБ - Цветан Цветанов, споделя, че Бойко Борисов е купил къща в Барселона на неназовано момиче.

Логично, министър председателят Бойко Борисов изрично отхвърля да има връзка с историята. Признанието на Българска социалистическа партия, че я проверява демонстрира, че социалистите са разпознали изнасяното като ново едва място на ръководещите.
Какво знаем
През февруари 2013 година Борислава Йовчева влиза в ръководството на барселонската компания Numin Invest Sl, а няколко месеца по-късно капиталът на сдружението е повишен с 2.9 млн. евро с апорт на къща в северната част на Барселона. Вноската е направена от близкия до Валентин Златев предприемач Александър Чаушев и Яна Горанова.Миналата седмица в предаването на Сашо Диков по " Евроком " Александър Чаушев разяснява, че къщата е негова: " Моя е собствеността, аз не го отхвърлям. Всичко е законно, по най-перфектния метод направено, записано и по този начин. " След няколко месеца Борислава Йовчева излиза от ръководството на Numin Invest Sl. и на нейно място е назначен татко ѝ, чийто домакински адрес съответствува с този на въпросната къща.

Отново пред Сашо Диков Чаушев отхвърли да отговори на въпроса по какъв начин е финансирана покупката на парцела, като дефинира въпроса като неточен: " Не се задават такива въпроси в цивилизованите общества - за пари. Важно е да са платени налозите и да няма закононарушение, за което подсигурявам. " Бившият шеф в " Лукойл " отхвърли да дава отговор на въпроса дали в къщата живее Борислава Йовчева: " Това също е персонален въпрос. И вие разбирате, че, както и да въртите в близост, като се изключи че собствеността е моя, няма да получите нищо повече. Не желая да се забърквам в жълто-кафяви изявления. "

Бащата на Борислава - Георги Йовчев, съгласно осведомителната система Дакси е бил едноличен притежател на компания за търговия на зеленчуци в България. В Испания той се появява в още едно сдружение - Ema Bgs SL, на което е шеф. През 2015 година на два пъти капиталът на сдружението е увеличаван с общо 1.75 млн. евро, които са импортирани от кипърската компания Palms Enterprises, чийто прокурист е близкият до ГЕРБ предприемач Йордан Христов. С увеличението на капитала на компанията в нейното ръководство влиза и близката до Христов Силвия Николова. За финален път името на Христов се появи в обществено през август 2016 година, когато стана ясно, че е придобил хотел " Даунтаун " на столичния бул. " Васил Левски ". В България Palms Enterprises, компанията на Христов - " Перла " и община Приморско са съдружници в " Спортни парцели Приморско " АД, в чието ръководство от 2008 до 2011 година влиза различен непосредствен до Борисов предприемач - Иван Саздов. Въпросното сдружение стопанисва аквапарка " Аква Планет " в града.
От 2000 до 2005 година Саздов и Христов ръководят тенис клуба в Банкя, където Борисов живее и играе тенис. През компанията си " Перла Турист " Йордан Христов има още едно съдружничество с община Приморско - в компанията " Робинзон бийч ". През 2005 година общината внася в капитала й 30 декара, ситуирани на самия горски бряг. Опасни връзки

В анонимното видео се изнася още едно изказване, което се удостоверява напълно от формалните регистри - че Йордан Христов и Силвия Николова са били свързани с британците Майкъл Дойл и Белинда Ланион. Те стават известни през 2012 година когато против тях стартира следствие за пране на пари, по което през 2015 година са приети за отговорни. Двамата съпрузи са поданици на острова Сарк, който е ситуиран против крайбрежията на Нормандия - дестинация, която дълги години беше употребена като данъчен парадайс. Семейство Дойл е пособие на клиентите си да се " крият " зад тях и по този метод да се изплъзват от данъчни и други регулатори.
От документите, вписани в комерсиалния указател по партидата на " Спортни парцели Приморско ", се вижда, че Силвия Николова е била упълномощена от Белинда Ланион да съставлява записаното в Делауер Gordon Holdings, което е акционер в " Спортни парцели Приморско ".

Предвид обвиняванията, по които през 2015 година Майкъл Дойл и Белинда Ланион са наказани, най-вероятно в тази ситуация на Gordon Holdings тя е номинален шеф, а действителният притежател на сдружението е някой, който има доверие на Силвия Николова. От протоколите от общото заседание на акционерите на " Спортни парцели Приморско " се вижда, че след 2012 година, когато проверяващите във Англия и Съединени американски щати " нападат " офиса на Gordon Holdings, сдружението стопира да изпраща представител на общите събрания.

Gordon взе участие в собствеността и на други компании, свързани с Йордан Христов - хасковския цех за произвеждане на индустриални резервоари Химмаш, столичния Оптико-механичен цех (ОМЗ АД) и други

" Капитал " потърси Йордан Христов за коментар на мобилния му телефон, само че той не отговори нито на позвъняванията, нито на известието, което му изпратихме.

След като опозицията в Народното събрание разгласи, че се занимава с " къщата в Барселона " и сюжетите към нея за Бойко Борисов ще бъде все по-трудно да пази безмълвие по тематиката. Встрани от персоналния сюжет в нея, тя слага серия от законни въпроси, на които той ще би трябвало да отговори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР