Ако сеизмичните вибрации на нашата планета се наричат земетресения, дали

...
Ако сеизмичните вибрации на нашата планета се наричат земетресения, дали
Коментари Харесай

NASA засече първи сеизмичен трус на Марс

Ако сеизмичните трептения на нашата планета се назовават " трусове ", дали тогава сходни феномени на Марс могат да бъдат наричани " марсотресения "?

Това, естествено, е най-незначителният въпрос, който може би си задават от NASA, откакто неотдавна роботът InSight за първи път засече сеизмична интензивност на алената планета.

В този аудио запис можем да чуем и по какъв начин звучи земетресението.

Събитието е много значим миг в проучването на космоса, като до момента сме съумели да засечем сходни феномени единствено на Луната. И на Земята, несъмнено.

Трусът на Марс обаче е много друг по генезис от тези, които претърпяваме на нашата планета, поради неналичието на тектонни плочи.

От NASA оповестяват, че той е подбуден не от разбъркване на пластове, а от непрекъснатото стесняване на маса, породено от ниските температури - механизъм, който се следи и на Луната, само че в по-малки мащаби.

Важно е да отбележим, че като най-вероятната причина за трусовете е считана температурата, а от NASA сега изследват дали няма и други, по-значими аргументи за сеизмичната интензивност на Марс. /money.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР