Ако сега плаче баба Стоянка и оставим нейната свиня, утре

...
Ако сега плаче баба Стоянка и оставим нейната свиня, утре
Коментари Харесай

До 300 лв. глоба за кметовете, отказали да умъртвят домашните прасета

Ако в този момент плаче баба Стоянка и оставим нейната свиня, на следващия ден може да плаче цяла България. Това съобщи пред bTV заместник-министърът на земеделието Янко Иванов във връзка започването на насилственото умъртвяване на домашните свине поради африканската чума.

Припомняме, нощес изтече удълженият период, в който стопаните трябваше непринудено да умъртвят животните си.

Въпреки че кметовете на 30 пазарджишки села дадоха обещание пред премиера Бойко Борисов да убедят съселяните си да изпълнят нареждането, в петък стана ясно, че хората въпреки всичко отхвърлят да позволен екипите на БАБХ.

Нека да е ясно - мярката е безусловно непопулярна, само че наложителна, уточни той и посочи, че откогато са подхванати сходни дейности от няколко дни няма нови случаи при домашните свине. Според него това значи, че ограниченията са верни и това е посоката за преодоляване на рецесията.

По думи на Иванов се изчаква да пристигна ловният сезон на диви свине. Когато и там се редуцира популацията, резултатът ще е забележим за всички, увери той.

Иванов благодари на кметовете, които извършиха напътствията на министерството и настоя до края на работния ден управниците, които са отказали да го сторят, да получат акт за административно нарушаване.

За кметовете, които не са изпълнили мярката, ще има санкция от 100 до 300 лв. първи път, а при втори случай тя се удвоява.

Иванов изясни, че към момента не е ясно тъкмо какъв брой управници ще бъдат глобени.

Те са яхнали вълната на популизма, само че да не не помнят, че като отмине тази вълна, ще се види кой е влезнал във водата гол, съобщи той.

Относно въпроса с изхвърлянето и обезопасяването на труповете на животните Иванов уточни, че още веднъж обвързване на кметовете е да провеждат трупосъбирането и нужните площадки. Той акцентира, че БАБХ прави работата си за справяне с рецесията доколкото й разрешават изискванията, само че тя не е сама в тази битка.

Запитан дали с изключение на със загробване има различен вид за справяне с отпадъците, Иванов разясни, че все още с ресурсите, с които Агенцията по храните разполага, това е най-хубавата алтернатива.

По отношение на поисканата от Прокуратурата инспекция в БАБХ Иванов съобщи, че няма терзания. Той отхвърли да разяснява случая, тъй като не е бил директен участник във въпросните публични поръчки, само че увери, че МЗХГ ще изиска информация от БАБХ по случая и ще спомага на прокуратурата при потребност. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР