Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще

...
Ако сега не прекратим заразата по животните, после пораженията ще
Коментари Харесай

Борисов: Ако не спрем заразата по животните, пораженията ще са за стотици милиони

Ако в този момент не прекратим болестта по животните, след това провалите ще се мерят в стотици милиони. Това сподели министър-председателят Бойко Борисов преди днешното държавно съвещание.

„ Всичко, което се прави по животните – няма друга нито европейска, нито международна процедура. Разпореждам на министъра на земеделието Порожанов да ревизира по какъв начин до 1990 година в комунистическия режим се е работило в такива случаи – армията затваря, загражда и по същия метод. Аз виждам животни и знам какво е да се случи – това е като дете и разбирам хората, които страдат “, сподели още министър председателят, представен от " Фокус ".

„ А сметнете 1,3 млн. по 190 лева И три години по-късно износът е неразрешен. И какви са вредите по-късно за страната? Лесно можем да кажем: „ Оставете ги “. Но след това за целия отрасъл следва това. Веднага подгответе стада, незабавно с парите хората да могат да си вземат животни и да си изпълнят дребните ферми, фермички и изобщо кошари. Ще платим малко, само че ще дезинфекцират всичко. Колкото и да коства, в този момент е малко. После провалите ще се мерят в десетки стоици милиони “, разяснява Борисов.

Не сме изверги и ни е жалост за животните, само че допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички, добави той. “Упрекът ми към Агенцията по храните е, че би трябвало да прояви оптималната човещина, това са животинки. Защото по-късно 1,1 млн. животни би трябвало да се избият, в случай че не се приключи тази болест. Има страни, които горят всичко в 10 км зона, с цел да прекратят сходни болести “, сподели още Борисов.

Премиерът уточни, че е разпоредил по румънската граница да бъдат поставени електропастири. „ Но в този момент от Министерство на вътрешните работи ми споделят, че има заплаха, в случай че някое дете отиде при тях. Направете така, че да се реши и подсигурява този въпрос. Допуснем ли болестта да мине в други обитаеми места, тогава ще плачат всички. И обезщетенията няма да бъдат в границите на милиони, а на стотици милиони. Просто проявете нужното състрадание, човечност, бързо плащайте. Убедете хората и всички останали, че по-късно тази злина ще влезе на всички места и тогава целият бранш ще загине. Тогава няма да можем години наред да изнесем никаква продукция – нито сирене, нито масло, нито кашкавал. А да не приказваме и когато българите стартират да схващат, че в случай че сме заразили всичко, би трябвало да е импорт по-късно. Обяснете хубаво, тук политика няма. И по тази причина извадете, когато компартията се е занимавала с това, по какъв начин е работила. Нито сме изверги, нито не ни е жалост за животните, в противен случай “, сподели Борисов.

В отговор на изявление на министър Румен Порожанов, че всичко това към този момент се прави, Борисов сподели: „ Абе, прави се откакто стана казуса, тогава тръгнахте да обяснявате. И помолете хората да не крият животните. Защото поради няколко животни след това 1,3 млн. лева ще би трябвало да плащаме ".

Редактор: Деница Райкова
Източник: expert.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР