Ако се вярва на Индексът на небостъргача (Skyscraper Index), то

...
Ако се вярва на Индексът на небостъргача (Skyscraper Index), то
Коментари Харесай

Какво вещае Индексът на небостъргача

Ако се има вяра на " Индексът на небостъргача " (Skyscraper Index), то огромна световна финансова рецесия ще се развихри в околните две години. Защото през 20120 година е запланирано завършването на строителството на най-високото здание в света, кулата Джида (Jeddah Tower).

За първи път " Индексът на небостъргача " бе показан през 1999 година от сътрудника на хонконгското отделение на интернационалната капиталова банка Dresdner Kleinwort Benson Андрю Лоурънс.

Внимателно изучил столетната история на финансовите рецесии и на строителството на небостъргачи, той стигнал до извода, че годината на въвеждането на най-високите здания в света се предшества от съществени световни стопански разтърсвания.

 В Саудитска Арабия подвигат първата постройка висока над 1 километър
В Саудитска Арабия подвигат първата постройка висока над 1 километър

Инвестицията е над 1.2 милиарда $

Работата е там, че завършването на грандиозни, а значи и доста скъпи, здания, нормално съответствува с пика на преходен бизнес цикъл или директно преди постигане на най-високата точка на икономическия цикъл. Казано с други думи построяването на небостъргачи е симптом на стопански взрив, след който нормално следва рецесия.

Така да вземем за пример, преди " черния четвъртък " 1929 година и началото на Великата меланхолия е почнало построяването на емблематичните нюйоркски небостъргачи Емпайър Стейт Билдинг и Крайслер Билдинг. По време на петролната рецесия от 1973 година и последвалата я борсова рецесия са се строили кулите на Световния търговски център в Ню Йорк.

Що се отнася до кулата Джида, то " първият камък " на нейния пиедестал е положен на 22 май 2013 година, а наземното строителство е почнало през септември 2014 година.

Още тогава у анализаторите се появили подозрения, че небостъргача с височина над 1 километър (1007 м) ще получи нужното финансиране, имайки поради комплицираното финансово състояние на Саудитска Арабия. Стойността на построяването на мегазданието в началния стадий се оценявала на 4,6 милиарда риала ($1,3 млрд.).

 10 от най-скъпите небостъргачи за последните 20 години
10 от най-скъпите небостъргачи за последните 20 години

Ето кои са те

Първоначално бе оповестено, че кулата Джида ще бъде подготвена 2018 година, по-късно срокът бе изместен за 2019-а, а най-после за 2020 година.

Но мнозина към този момент се съмняват, че окончателното довеждане докрай на и приемането на първите арендатори, ще се случи и след две години. Към този миг строителството изостава от графика.

Причината за настоящето закъснение е задържането под стража в границите на огромната антикорупционна акция в кралството на шефовете на два от основните участници в плана. Става дума за Бакр бен Ладен и строителната компания Jeddah Tower Bin Laden Group и известния саудитски вложител, принц Ал-Валид бен Талал. Условието за тяхното освобождение е да предадат на управляващите огромна част от благосъстояния си, само че това явно слага под въпрос и завършването на плана.

Затова е мъчно да се каже, по кое време дейното строителство на кулата ще се възобнови и през коя година ще бъде " отрязана лентата " на нейното разкриване.

 Как ще се заформи идната международна финансова рецесия?
Как ще се заформи идната международна финансова рецесия?

Няколко съществени риска пред пазарите

В същото време е значимо да се регистрира и положението на фундаментални, само че противоположни по динамичност, макроикономически индикатори. Така да вземем за пример кривата на доходността като в никакъв случай е толкоз плоска, до момента в който " бичите " въодушевление на пазара на акции остават високи, отбелязва zerohedge.com.

В отсъствието на други неоспорими фундаментални признаци икономистът от Института Людвиг декор Мизес, Марк Сорнтън, наскоро разгласи " предизвестието на небостъргача " (skyscraper warning). С други думи казано, икономическа рецесия може да се развихри до 2020 година, дори други същински сигнали да не се появят в течение на идващите две години.
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР